ŠV. VELYKŲ STALAS SKAIČIUOJANTIEMS LAIKĄ

Šv. Velykų stalas nebūtinai turi būti gausus. Mes esame įsitikinę, kad svarbiausia- ne kiekybė, o kokybė! Mūsų patirtis sako, kad keletas kruopščiai išsirinktų kokybiškų užtepėlių ar pagardų, tinkančių prie kiaušinių, gali paversti Jūsų stalą tikrai šventiniu ir net gurmanišku.

Rinkitės ne masinės gamybos produktus, italų šeimų ir ūkių gaminamus mažais kiekiais, su rūpesčiu ir meile. Sudėties eilutėse rasite natūralius ingredientus, be konservantų, dažų ar skonio stipriklių. Štai keletas mūsų idėjų velykiniam stalui.

Velykų stalas neįsivaizduojamas be margučių. Jei ieškote natūralių kiaušinių dažymo būdų ir  norite greitai išgauti ryškią margučių spalvą, pabandykite kiaušinius pamirkyti juodųjų ryžių nuovire. Šiems ryžiams juodą spalvą suteikia galingi antioksidantai antocianinai- pačios gamtos sukurti natūralūs dažai. O išvirti juodieji ryžiai yra universalūs, puikiai tinks įvairiems patiekalams- nuo risotto iki salotų. Ryžius galite patiekti kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo, jie ypatingai derės su žuvimi, jūros gėrybėmis, balta mėsa ar įvairiomis daržovėmis, net vaisiais. Be to, juoduosius ryžius galima valgyti tiek karštus, tiek šaltus. Daugiau receptų ir idėjų galite rasti mūsų skaitinių ir receptų skyrelyje.

Šventinis stalas neatsiejamas nuo pyrago. Tradicinė italų velykinio stalo puošmena ir pasididžiavimas – pyragas „La Colomba”. Natūralaus raugo, minkštas ir purus, su pusiau cukruotais persikų gabalėliais, pagardintas Etna ugnikalnio papėdėje šeimos ūkyje užaugintu šafranu. Kepamas pagal tradicinį receptą, pasižymi itin subtiliu aromatu ir ypatinga spalva. Visi ingredientai: sviestas, laisvai laikomų vištų kiaušiniai, pienas, geriausias šafranas, persikai yra natūralios kilmės.

Kaip tikri smaližiai italai, pyragą galite gardinti abrikosų uogiene su šafranu ar aksominiu pistacijų kremu. „La Colomba” kepama prieš pat šventes ir į mūsų krautuvėlę atkeliauja prieš pat šv. Velykas, kad ant Jūsų šventinio stalo būtų šviežutėlė. Tiesa, šių pyragų kiekis – ribotas!

Na, o jei velykinį pyragą kepsite namuose, jį ruošiant į tešlą galite įberti žiupsnelį natūralaus šafrano. Šis prieskonis suteikia ne tik ypatingą spalvą, bet ir paslaptingumo bei subtilumo.

Ypač tyras alyvuogių aliejus – itin svarbus pagalbininkas ruošiant šv. Velykų stalą. Suteikite daugiau naudos savo patiekalams: majonezo gamybai naudokite patį geriausią, aukščiausios kokybės alyvuogių aliejų, kokį tik turite ir mėgaukitės šviežiu, natūraliu pagardu. Aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi gardinkite salotas, naudokite pyragams kepti ir padažams gaminti. Daugiau idėjų, ką gaminti su alyvuogių aliejumi rasite čia. Nėra nieko paprastesnio ir kartu skanesnio už dar šiltą duoną, vilgomą aukščiausios kokybės alyvuogių aliejuje. O jei dar su lašeliu balzaminio acto?

Neturint daug laiko maisto ruošimui, visada išgelbės natūralios sudėties užtepėlės, pesto, pagardai ir padažai. Papuošimui ar pasigardžiavimui puikiai tinka alyvuogės. Mes renkamės alyvuoges be kauliukų ypač tyrame alyvuogių aliejuje– jas valgome kaip užkandėlę, beriame į salotas, puošiame patiekalus.

Klasikinis derinys – kiaušinis ir trumai. Jei šio brangiausio pasaulyje grybo neturite šviežio (šviežius triufelius parskraidiname tiesiai iš Italijos per 48-72 valandas), rinkitės gurmanišką pagardą su trumais: sviestą ir druską su trumais, džiovintų pomidorų ir trumų užtepėlę, balzaminį actą.

Prie klasikos priskiriame ir eršketų ikrus, jais galite mėgautis ne tik per šventes! Osietra, Sibiro ar Baltojo eršketo ikrus tiekiame iš šeimos ūkio ADAMAS®. Adamas lotyniškai reiškia „deimantas“. Ūkis šį pavadinimą pasirinko dėl unikalios lokacijos: įsikūręs Tormo upės parke, šiaurinėje Italijoje. Ši upė susidaro iš daugybės natūralių šaltinių ir nedidelių intakų, kurių vandenį filtruoja šimtai metrų smėlio ir žvyro. Natūraliai išfiltruotas vanduo išsiskiria skaidrumu, gaiva vasarą ir vidutine temperatūra žiemą, todėl idealiai tinka eršketams gyventi. Pati gamta garantuoja aukščiausios kokybės vandenį ištisus metus. Žuvys laikomos atviruose baseinuose su nuolat bėgančiu gėlu šaltinių vandeniu, sukuriančiu idealią terpę eršketams gimti ir augti. Žuvys maitinamos pašarais be GMO ir puikiai jaučiasi atviruose šaltinio vandens baseinuose. 

Mėgstantiems įvairius sūrius rekomenduojame peržiūrėti uogienių lentyną. Naminių figų, mandarinų, bergamočių ar abrikosų su šafranu uogienės, gaminamos iš vaisių, sugėrusių Italijos saulės ir šilumos gerumą. Subtilesniam, nekasdieniškam skoniui siūlome paragauti kriaušių mostardos su čili.  

Vykstantiems į svečius siūlome pasirūpinti mažomis lauktuvėmis: ypatingi šokoladiniai saldainiai ir triufeliai iš šokolado sostinės Turino. Juodoji „Puro“ linija, kurioje rasite lazdyno ar pistacijų riešutų saldumynus, skirta skaičiuojantiems suvartojamo cukraus kiekiu. Šiuose šokoladuose nėra pridėtinio cukraus, jie tinka ir sergantiems diabetu, netoleruojantiems glitimo. Džiuginanti smulkmena, mandagumo gestas ar malonumo akimirka prie puodelio kavos.

Užsukite į krautuvėlę, neskubėdami išsirinkite Jums patinkančius produktus, o mes išsiųsime ar pristatysime reikiamu adresu.

Sutaupytas laikas virtuvėje gali tapti Jūsų laiku sau ar pačiais artimiausiais! 

Gardaus ir lengvo šv. Velykų ryto!