KAM NAUDOTI ALYVUOGIŲ ALIEJŲ?

Neseniai draugai prisipažino, kad net trumpoms atostogoms važiuodami vežasi alyvuogių aliejaus. Mes, tiesą pasakius, darome tą patį, tad susimąstėme, koks vis dėlto universalus tas vienas mažas buteliukas.

Ypač tyras alyvuogių aliejus padeda atskleisti patiekalo aromatą ir skonį, juos pabrėžia, papildo. Jį galima naudoti tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams gardinti. Daugiausia naudos gauname naudodami ypač tyrą (extra virgin) aliejų neapdorotą-nekeptą, nevirtą. Jei klausite, kokį aliejų naudoti kepimui, atsakymas bus – ypač tyrą alyvuogių aliejų. Ir kuo aukštesnės kokybės!

Taigi, kokiems patiekalams gardinti mes naudojame alyvuogių aliejų? VISIEMS. Tikrai. Štai mūsų sąrašiukas:

GARDINAME JAU PAGAMINTĄ PATIEKALĄ, PILAME ANT JAU PARUOŠTO PATIEKALO:

  • Košei (avižų, grikių, sorų- bet kokių kruopų)
  • Sriubai (ypatingai atgaivina net ir vakarykštę sriubą 😉 )
  • Troškiniui
  • Grilintai mėsai
  • Žuviai
  • Keptų ar grilintų daržovių patiekalams
  • Šviežių daržovių salotoms
  • Pastai (makaronams) ir jos patiekalams
  • Ryžiams
  • Daržovėms marinuoti, konservuoti ( pvz česnakus, čili pipiriukus, grilintas daržoves)
  • Sūrui apšlakstyti
  • Ledams apšlakstyti
  • Užkandėlėms
  • Įvairiems padažams gaminti ( salotų, daržovių, mėsos padažui)

GAMINIMO PROCESE :

  • Pyragams ir desertams (pakeisti sviestą aliejumi)
  • Įvairiems pesto gaminti
  • Vaisių ar daržovių kokteiliams/ glotnučiams/sultims
  • Naminiams ledams (plakant suteikia itin minkštą tekstūrą)
  • Mėsos marinatui ar padažui
  • Grilintai mėsai (prieš kepant įtrinti)
  • Bulvių košei (paprastai naudojamą sviestą galima pakeisti aliejumi )
  • Pastos/makaronų patiekalų padažams
  • Kepimui (blynus, daržoves, mėsą, žuvį ir t.t)

Gaminkite, eksperimentuokite ir atraskite!