KAIP IŠVIRTI TOBULĄ RISOTTO?

šakute su risotto

Risotto (lietuviškai dar vadinamas daugiaryžiu) yra patiekalas, labai plačiai paplitęs Italijoje ir suteikiantis beribes galimybes. Tereikia įjungti fantaziją arba pasižiūrėti, ko yra šaldytuve. Tinka viskas- nuo uogų (pvz braškių), vaisių (pvz melionų), daržovių (absoliučiai visų), žuvies ar jūros gėrybių, mėsos arba tiesiog…vyno!

Gerą risotto išvirti galima visai nesudėtingai, tiesiog reikia žinoti pagrindines taisykles:

  1. RYŽIŲ PLAUTI NEREIKIA! Nuplovus ryžius nebeišgausite reikiamos šilkinės tekstūros. Geri ryžiai jau yra paruošti gaminimui, tad tiesiog berkite į keptuvę.
  2. PAKEPINKITE RYŽIUS keptuvėje su šiek tiek alyvuogių aliejaus. Leiskite ryžiams gerai sušilti ant vidutinio stiprumo ugnies. Kaip įsitikinti, ar jau pakankamai sušilo? Palaikykite ranką virš šylančių ryžių, delną nukreipę į juos- kai pajausite šilumą, galite pilti sultinio.
  3. NAUDOKITE KARŠTĄ SULTINĮ. Gaminimo procesas turėtų būti nepertraukiamas, ruošiamo patiekalo temperatūra neturi svyruoti. Geriausia šildyti ir sultinį, ir gaminamą risotto ir tokiu būdu išvengti  didelių temperatūros šuolių.
  4. PAMAŽU, po samtį papildykite sultinio. Jokiu būdu nesupilkite viso turimo.
  5. MAIŠYKITE. Būtent lėtas maišymas viso gaminimo metu sukuria reikiamą konsistenciją. Be to, maišant neleisite prilipti prie keptuvės, nuolat jausite tirštumą- žinosite, kada reikia papildyti sultinio.
  6. AL DENTE! Labai svarbu nepervirti ryžių, nepadaryti tiesiog ryžių košės. Ryžiai turi likti šiek tiek kietesni, turi jaustis grūdeliai. Turėkite galvoje, kad jie dar šiek tiek paminkštės, kol įmaišysite sūrį ir patieksite.
  7. KONSISTENCIJA. Kuomet išjungiate kaitrą, risotto turėtų būti skystokokas (turėtų lengvai išslysti iš šaukšto), nes, net nebešildant, ryžiai vis dar geria į save sultinį. Be to, pakankamas skysčio kiekis, susimaišęs su sūriu, suteiks Jūsų patiekalui kremiškumo, aksomiškumo.
  8. NEPAMIRŠKITE SŪRIO! Dažniausiai naudojami kietieji (Parmigiano Reggiano ir Grana Padana) sūriai, suteikiantys ypatingo kremiškumo, papildomo aromato. Tarkuotą sūrį reikėtų berti jau išjungus kaitrą ir gerai išmaišyti.
  9. ŠLAKELIS YPAČ TYRO ALYVUOGIŲ ALIEJAUS jau patiekus lėkštėje tikrai nesugadins risotto 😉

Bandykite, gaminkite ir atraskite savo skaniausią risotto! Gardžių atradimų!