Lapkričio 26 d yra pasaulinė alyvmedžių diena! Pasaulinė alyvmedžių diena buvo paskelbta 2019 m. UNESCO Generalinės konferencijos 40-ojoje sesijoje, kuri vyksta kiekvienų metų lapkričio 26 d. KAS YRA ALYVMEDIS? GYVENIMO SIMBOLIS: Alyvmedis yra vienas mylimiausių medžių žmonijos istorijoje, laikomas šventu. Jis simbolizuoja taiką, išmintį ir harmoniją. Visada buvo ilgaamžiškumo, ramybės, harmonijos, augimo, atgimimo ir draugystės …

Skaityti toliau

Norint išsivirti puikų risotto, pirmas ir labai svarbus momentas yra tinkamų ryžių pasirinkimas. Risotto jokiu būdu nepavyks, jei jį virsite su ilgagrūdžiais ryžiais. Palikime juos azijietiškiems patiekalams. Kodėl toks svarbus ryžių rūšies pasirinkimas? Dėl kelių priežasčių: risottoturi būti kreminis, o tokiai tekstūrai pasiekti reikalingi krakmolingi ryžiai; risotto virimui skirtos ryžių rūšys gerai sugeria skystį, tačiau nesulimpa tarpusavyje …

Skaityti toliau

Trumpi, ilgi, sukti, stori, ploni… Yra begalė pastos (makaronų) formų.  Ar kada susimąstėte,  kam reikalinga tokia formų įvairovė? Italai sako, kad kiekviena forma yra sukurta tam, kad geriau derėtų su tam tikro tirštumo ir sudėties padažu. Taigi, kokia pastos (makaronų) forma kokiam padažui tinka?   VAMZDELIAI   Pvz. penne (lygūs stambūs vamzdeliai),  penne rigate ( vamzdeliai …

Skaityti toliau

Namuose camembert sūrį kepiau pirmą kartą.  Buvo taip skanu, kad noriu greičiau pakartoti! Su vyru supuolėm ir sukirtom visą, o jis dar paniurzgėjo, kad, ei, kodėl tik vienas sūris abiems, o ne po vieną kiekvienam? Bevalgydami apkalbėjom, kad būtinai, progai pasitaikius, vaišinsim draugus, nes pagaminau per 15 min., o rezultatas pranoko lūkesčius! Sūrį patiekiau su …

Skaityti toliau

Nuolatos kartojame: „netaupykite aliejaus!“. Dažnai žmonės, pirkdami (ypač brangesnį) alyvuogių aliejų, sako „mes iš lėto, po lašiuką valgysim“. Suprantama ir žmogiška, tačiau norisi sakyti: „netaupykite aliejaus, valgykite ir kuo greičiau“. Pasižiūrėkite į savo turimų aliejų lentyną. Ar aliejų atidarėte prieš mėnesį? Jei taip, jis jau pradėjo prarasti savo vertingąsias savybes. Ar atidarėte prieš daugiau, nei …

Skaityti toliau

Laukiu rudens ir moliūgų sezono tik tam, kad galėčiau pagaliau gaminti šį tradicinį šiaurės Italijos patiekalą. Pirmą kartą tortellių su moliūgu paragavome mažame Solferino kaimelyje, šeimos restoranėlyje ir nesupratome, ar tai desertas, ar pirmas patiekalas. Ragavome vieną tortelli po kito, bandydami atspėti ingredientus. Kad yra moliūgų, abejonių nekilo, o kai kurie ingredientai taip skaniai įsilieję, …

Skaityti toliau

Atsimenu save, kai parduotuvėje, pamačiusi kaštainius, pažiūrėdavau ir padėdavau atgal. Nežinojau, ką su jais daryti, kaip juos paruošti. Vienintelis iki tol žinomas naudojimo būdas buvo…padekoruoti namus ar mokykliniams darbeliams (beje, mokykliniams darbams prisirinkdavome kieme- tai šie Lietuvoj augantys valgymui netiks!). Tiesą pasakius, sunokus kaštainiams, jų Italijoje būna visur- mugėse, užkandinėse, tad namie pasigaminti šįkart privertė…virusas…. …

Skaityti toliau

Maistas yra viena iš priežasčių, kodėl žmonės renkasi keliauti po Italiją. Pica, pasta ar rizotas yra tik keli patiekalai, dėl kurių Italija yra rojus gurmanui. Vakarienei, be abejo, tenka daugiausia dėmesio,tačiau itališko maisto malonumais galima ir būtina mėgautis jau nuo pat dienos pradžios. O diena prasideda pusryčiais- la colazione. Paprastai tai puodelis kavos ir saldumynas. …

Skaityti toliau

Šis klausimas nuolat skamba, ypač moterų tarpe.  O italų mokslininkai skelbia, kad pasta neturi įtakos svorio didėjimui ( apie tyrimą plačiau rasite https://www.neuromed.it/la-pasta-non-ingrassare-anzi/ ). Vieno stebuklingo atsakymo į šį klausimą nėra, tačiau yra keletas dalykų, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį. IŠ KOKIŲ MILTŲ PAGAMINTUS MAKARONUS VALGOTE? Italai pastą gamina iš kietųjų kviečių manų (durum semola) …

Skaityti toliau

Neseniai draugai prisipažino, kad net trumpoms atostogoms važiuodami vežasi alyvuogių aliejaus. Mes, tiesą pasakius, darome tą patį, tad susimąstėme, koks vis dėlto universalus tas vienas mažas buteliukas. Ypač tyras alyvuogių aliejus padeda atskleisti patiekalo aromatą ir skonį, juos pabrėžia, papildo. Jį galima naudoti tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams gardinti. Daugiausia naudos gauname naudodami ypač tyrą …

Skaityti toliau

„Makaronai – produktas, kuris mano namuose yra visada. Mėgstu makaronus dėl jų universalumo. Greitai išverdi makaronus, padarai paprasčiausią padažą ir vualia – puikus patiekalas ant stalo. Smagiausia tai, kad gali drąsiai žaisti su skoniais“- dalinasi savo mintimis Dmitrij Urbanovič iš dmitryjofficial Šį kartą Dmitrijus išbandė kietųjų kviečių pastą FOJADINE su burokėliais BIO ir paruošė trumpą …

Skaityti toliau

Nors šiais laikais braškių galima gauti visus metus, vis tik žiemos sezonu jos lyg „medinės“, todėl stengiuosi atsivalgyti iki soties, kol dar yra vėlyvųjų braškių. Jau ir dabar pirkau jas skeptiškai nusiteikusi, bet paragavusi nudžiugau ir nusprendžiau, kad šįsyk joms vieta ne tik ant savaitgalio blynų, bet ir mano salotų lėkštėje. ⠀ Beje, šios salotos …

Skaityti toliau