Kiek kartų esate girdėję, jog makaronai – nesveikas maistas? Kai išgirstu šį teiginį, visada prisimenu lieknuosius italus ir pagalvoju, kaip gi jie, valgydami tiek daug makaronų, išlieka liekni? Makaronai nelygu makaronams, bet kokybiška pasta turi atitikti šiuos kriterijus:
- Kokybiška pasta gaminama tik iš kietagrūdžių kviečių (Semola di grano duro).
- Kokybiški makaronai gaminant yra perleidžiami per bronzines formas, kad jų paviršius būtų pašiauštas ir padažas kuo geriau juos padengtų.
- Kokybiški makaronai džiovinami ilgai. Kuo ilgiau džiovinami, tuo daugiau naudingųjų medžiagų juose išlieka. Pramoniniu būdu pasta džiovinama kelias valandas aukštoje temperatūroje, o mažieji gamintojai sau gali leisti makaronus džiovinti natūraliai net 20 valandų, aišku, toks produktas yra brangesnis.
Jei makaronai atitinka visus 3 aukščiau išvardintus kriterijus, jie – puikus baltymų ir skaidulų šaltinis, gausus baltymais. Net ir naudojant kokybiškus makaronus svarbu jų nesugadinti ir paruošti ne tik skaniai, bet ir sveikai. Gaminant makaronus svarbu:
- Nepersivalgyti! Vienam žmogui sausų makaronų reikėtų 75-100 g. Net jei labai mėgstate, nepadauginkite jų!
- Makaronus virkite tiksliai tiek laiko, kiek nurodyta ant pakelio. Skirtingos rūšies pasta turi ir skirtingą virimo laiką. Todėl svarbu makaronų nepervirti ir valgyti juos paruoštus al dente.
- Kokybiškai išvirtų makaronų svarbu nepersistengti gardinant įvairiais riebiais padažais. Tikri itališki makaronų patiekalai dažniausiai pateikiami su daržovėmis, alyvuogių aliejumi, prieskoniais, kurie skatina virškinimą. Jei patiekalas sotesnis, jis gaminamas su mėsa, žuvimi, o padažas jam ruošiamas su trintais pomidorais (ragu alla Bolognese), tirštinamas kiaušiniais (Pasta Carbonara), gardinamas įvairiais pesto padažais, sviestu bei padažo konsistencija reguliuojama vandeniu, nupiltu nuo verdamų makaronų ar sultiniu. Riebi grietinėlė itališkuose pastos receptuose sutinkama retai.
Šį kartą makaronų patiekalą ruošiau iš pastos, kurią gavau tiesiai iš Italijos užsisakiusi italiskakrautuvele.lt. Tai ekologiška kietųjų kviečių pasta, gaminama nedideliais kiekiais Brescia apylinkėse. Jos pavadinimas “Fojadine” – reiškia naminių, rankomis pagamintų makaronų formą, tradiciškai vadinamą Linguine. Šie makaronai atitinka visas tris viršuje išvardintas kokybiškų makaronų savybes. Mane jie sužavėjo savo natūraliomis spalvomis – žali su džiovintais bazilikais bei su dilgėlėmis, oranžiniai – su aitriąja paprika, rausvieji – su burokėliais, geltonieji – su citrinomis.
Gaminimui pasirinkau būtent geltonos spalvos, švelnaus citrinų skonio pastą, kuriai padažą ruošiau su citrina, česnakais, aitriųjų paprikų dribsniais, alyvuogių aliejumi, sviestu ir vandeniu nuo verdamų makaronų. Ingredientų šiam patiekalui prireiks vos kelių, bet visų kuo natūralesnių ir kokybiškesnių, o pats gaminimo procesas nesudėtingas ir labai greitas. Mes juos valgėme kasdieniams pietums, nes lengvai paruošiau vos per 20 minučių! Pietaujant ir dirbant namuose toks receptas labai praverčia, nes per pietų pertrauką galima suspėti jį pasigaminti ir skaniai pavalgyti.
Jums reikės:
- 250 g kietųjų kviečių pastos su citrina
- 1 citrinos
- 3 šaukštų kokybiško alyvuogių aliejaus
- 30 g sviesto
- 5-6 didelių česnako skiltelių
- 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
- puokštės šviežių petražolių
- 0,5 šaukštelio druskos su juoduoju česnaku
- 2 samčių vandens nuo makaronų virimo
- saujos tarkuoto kietojo sūrio
Gaminimas:
- Užkaiskite didelį puodą su vandeniu, pasūdykite. Kai užvirs, sudėkite makaronus ir virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant pakelio.
- Kol verda pasta, paruoškite jiems padažą. Česnakus nulupkite ir smulkiai sukapokite, pakepinkite keptuvėje ant sviesto su ypač tyru alyvuogių aliejumi. Citriną gerai nuplaukite, jos žievelę smulkiai nutarkuokite, o sultis išspauskite. Prie česnakų berkite tarkuotą citrinos žievelę, gardinkite aitriųjų paprikų dribsniais, druska. Aš naudojau aromatingą druską su juodaisiais česnakais, kuri suteikė dar daugiau aromato. Trumpai maišydami pakepinkite ir supilkite kelis nedidelius samtukus vandens nuo verdamų makaronų. Galiausiai supilkite citrinos sultis. Padažą užvirkite.
- Tik padažui užvirus, sudėkite al dente išvirusius makaronus, išmaišykite, apibarstykite pjaustytomis petražolėmis ir dėkite į lėkštes.
- Prieš valgydami apibarstykite tarkuotu sūriu.
Skanaus! Buon appetito!
Recepto autorė Renata Ničajienė. Paruoštas bendradarbiaujant su www.sezoninevirtuve.lt