KAS YRA DOP?

„Denominazione di Origine Protetta“- saugoma kilmės vietos nuoroda yra regiono, konkrečios vietovės arba, išimtiniais atvejais, šalies pavadinimas, naudojamas žemės ūkio ar maisto produktams žymėti.

Šie produktai kilę iš konkretaus regiono, vietos ar šalies ir produktų kokybė bei esminės savybės yra priklausančios nuo geografinės aplinkos (įskaitant žmogiškuosius veiksnius, klimatą, dirvožemio kokybę, vietos technines žinias, tradicijas, gamybą, perdirbimą).

Tai tipiškas vietinis produktas, kilęs labai specifinėje teritorijoje, su kuria sieja įvairūs istoriniai ir tradiciniai veiksniai, specifinis apdorojimo būdas.  Žaliavų gamyba ir jų perdirbimas iki galutinio produkto turi vykti apibrėžtame regione, kurio pavadinimą turi produktas (pvz. Garda DOP, Veneto DOP).

DOP ženkliukas suteikia garantijas visiems gamybos proceso lygiams: produkto kilmei, žaliavų kilmei, gamybos proceso lokacijai ir tradicijoms.

KOKIOMIS SAVYBĖMIS PASIŽYMI DOP PRODUKTAI?  

*patikimumu, nes tai produktai, kuriuos reglamentuoja Italijos ir ES įstatymai

* atsekamumu, nes produktai yra iš apibrėžtos geografinės vietovės ir stebimi naudojant serijos numerius

* ryšiu su teritorija, nes produktai gaunami tradiciniais metodais, pasižymi ypatingomis pastoviomis savybėmis, priklausančiomis nuo teritorijos ( geologinės, agronominės, klimato ypatybės)

* tipiškumu, nes taikomi tradiciniai gamybos būdai, nepamirštant produkto istorijos ir tradicijų

KOKS DOP TIKSLAS?

Griežto maisto produktų ženklinimo Italijoje tikslas- išsaugoti ir apsaugoti regione pagamintus autentiškus maisto produktus nuo nesąžiningos konkurencijos. Pavyzdžiui San Marzano pomidorai (Campania), tradicinis balzamiko actas (Emilia Romagna), alyvuogių aliejus (Puglia, Tuscany, Veneto, Lombardia, Garda), Mozzarella di Buffala (Campania, Lazio), Parmigiano (Emilia Romagna, Lombardia) ar Asiago (Veneto) sūriai, bazilikas Genovese (Liguria). Šių produktų parduotuvių lentynose tikrai esame visi matę labai panašiai atrodančių ir panašiai skambančių, tačiau esmė slypi skonyje.

Siekdama išsaugoti savo kulinarinę reputaciją, Italija kartu su ES sukūrė teisinius sertifikatus, skatinančius maisto gamintojus sutelkti dėmesį į kokybę, tradicijas ir patikimumą. Norėdami gauti DOP etiketes, gamintojai turi laikytis griežtų gairių.

Tipiški produktai paprastai laikomi geresnės kokybės, tikresniais ir naudingesniais produktais, lyginant su nežinomos tapatybės produktais. Taip pat vartotojas turi galimybę užmegzti solidarumo ryšius ar išreikšti savo palankumą tam tikros teritorijos kultūriniui identitetui. DOP produktai gali padėti išlaikyti gyvybiškai svarbias tradicijas ir kultūras, socialines ir ekonomines sistemas.

KODĖL ŽENKLINIMAS YRA SVARBU?

Dirvožemis daro įtakos pasėliams, o tai daro įtaką galutiniam produktui, keičia jo skonį. Pavyzdžiui, tos pačios veislės obelys, augančios Trento ir Lazio, duos skirtingo skonio vaisius, obuoliai turės skirtingas savybes, nes skiriasi dirvožemis, klimatas. Todėl pvz. Trento obuolio, užauginto kitoje zonoje, skonis neturi DOP ženklu pažymėtos versijos savybių, nors jis vis dar yra obuolys.

Arba Parmigiano sūris, reikalaujantis sekti kiekvieną sūrio gamybos etapą iki pat vietos, kurioje gyvena karvės, jų pašarų kilmės. Net griežtai laikantis tikslaus Parmigiano sūrio gaminimo proceso, jei karvės yra auginamos už nustatytos teritorijos ribų ir ėda pasėlius iš kitos regiono dalies, nepatenka į saugomos kilmės nuorodą, nes šie, atrodytų, maži skirtumai daro įtaką produkto galutiniam rezultatui.

KAM REIKALINGAS DOP ŽYMĖJIMAS?

Klastotės. Visame pasaulyje populiarėjant itališkam maistui, sukurtos kopijos ( ir tikrai ne visada pasižyminčios kokybe), turinčios garsų pavadinimą. Paragavus DOP produktą ir produktą panašiai skambančiu pavadinimu, skonio skirtumas bus akivaizdus. Gali būti naudojamas panašus ingredientas, galbūt net iš to paties regiono, tačiau jei neatitinka bent vieno reikalaujamo ir stebimo gamybos proceso žingsnio, negali turėti DOP žymos.

KAS YRA SVARBU?

Ant bet kurio DOP gaminio yra etiketė ir serijos numeris.  Jei bent vieno nerandate, tai nėra DOP.

KODĖL DOP BRANGESNIS?

DOP produktai iš tiesų kainuoja daugiau. Didesnę kainą lemia sunkus, ilgas ir brangus produkto sertifikavimo procesas. Tokių produktų auginimas ar gamyba yra labai ribota geografine prasme. Jie negali būti gaminami pigesniame regione, kur galima būtų sutaupyti. Ir užauginama/pagaminama ribotas kiekis. Ir auginimo/gamybos procesas yra kontroliuojamas, tikrinamas. Tai užtrunka laiko, įdedamos papildomos pastangos ir kaštai.

AR VERTA RINKTIS DOP?

Tai Jūsų vertybių ir kokybės klausimas. DOP San Marzano pomidorų skonis yra kitoks, lyginant su San Marzano pomidorais. DOP tradicinio balzaminio acto skonis ir tekstūra skiriasi nuo tiesiog brandinto balzaminio acto, kurį paprastai pilame ant salotų.

DOP reiškia, kad Jūs mokate už kokybę. Aukštesnės kokybės produktas reiškia, kad jo greičiausiai sunaudosite mažiau, jame bus daugiau skonio ir bus skalsesnis. Ir malonumo valgant tikrai bus daugiau.