Šparagų rizotas- patiekalas, atveriantis duris pavasariui. Kol už lango nėra taip ilgai lauktos šilumos, galime eksperimentuoti virtuvėje.
Patiekalui pasirinkome Vialone Nano ryžius, nes, lyginant su baltais ryžiais, šiuose yra gerokai daugiau skaidulų ir krakmolo, todėl galime išgauti kreminį risotto net su daržovėmis. Labai svarbu neužgožti šparagų kitais ingredientais, geriausia rinktis kuo kuklesnį, paprastesnį gaminimo būdą. Nustebsite, kiek skonio ir aromato gali būti patiekale iš vos kelių ingredientų.
Jums reikės:
360 g Vialone Nano ryžių
500 g šviežių smidrų (šparagų)
1 svogūno
~ 1,5-2 l daržovių sultinio
Parmezano sūrio
Aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus (mūsų pasirinkimas- „Green Selection” iš Frantoio di Cornoleda)
Druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
- Pasiruoškite daržovių sultinį (rizoto gaminimo metu jis turi būti karštas)
- Nuvalykite smidrus, supjaustykite gabalėliais (griežinėliais)
- Supjaustykite svogūną ir apkepkite su šlakeliu ypač tyro alyvuogių aliejaus.
- Į keptuvę su lengvai apkeptais svogūnais berkite smidrų gabalėlius, pakepkite porą minučių.
- Į apkeptų svogūnų ir smidrų masę berkite ryžius ir pašildykite minutę.
- Įpilkite kelis samčius karšto sultinio ir maišykite.
- Virkite nuolat papildant sultiniu ir maišant.
- Kai ryžiai bus „al dente“, išjunkite kaitrą ir leiskite pailsėti porą minučių.
- Įtarkuokite parmezano, skaninkite druska ir pipirais.
Buon appetito! Skanaus!
Kaip išvirti tobulą rizoto rasite čia.
Vialone Nano ryžių visuomet yra mūsų krautuvėlėje. Šeimos ūkyje „Azienda Agricola Le Colombare” šalia Veronos užaugę, subrendę po kaitria Italijos saule. Šie ryžiai patiekalui suteikia ypatingo minkštumo, kremiškumo, plačiau paskaityti galite čia.
Smidrų skoniui atskleisti užtenka šlakelio kokybiško alyvuogių aliejaus. Tikrai neapsigausite patiekalui pagardinti pasirinkę vieną iš Frantoio Cornoleda ūkio aliejų: suteiks prieskonio, tačiau nenustelbs patiekalo.