ARRABBIATA PADAŽAS: TRADICINIS RECEPTAS  IR GUDRYBĖS

lėkštė makaronų ant medinio stalo

Šis aštrus pomidorų ir žolelių padažas yra vienas paprasčiausių ir skaniausių Romos tradicinių padažų. Jo esmė- puikiai subalansuotas šviežių pomidorų ir petražolių derinys bei čili pipirų aštrumas.

Išvertus iš italų kalbos, all‘arrabbiata reiškia „piktas“. Kildinamas iš Lazio regiono aplink Romą ir dažniausiai patiekiamas su penne formos makaronais.

Puikus klasikinis Arrabbiata padažas yra paprastai ir greitai paruošiamas vos iš kelių ingredientų:

*700 g pomidorų  

*aitriosios paprikos pagal skonį

*šviežių petražolių

*kelių skiltelių česnako

*5 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus

*druskos pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Pasiruoškite ingredientus: nulupkite pomidorų odelę, supjaustykite gabalėliais. Česnakus nulupkite ir supjaustykite. Išimkite aitriosios paprikos sėklytes, smulkiai supjaustykite.
  2. Dideliame puode užvirkite vandens, pasūdykite ir virkite pastą. Virkite minute trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės.
  3. Į keptuvę pilkite kelis šaukštus ypač tyro alyvuogių aliejaus, apkepkite česnaką, kol pagels. Suberkite pjaustytą aitriąją papriką ir pašildykite maždaug minutę.
  4. Į keptuvę suberkite smulkintus pomidorus, pagardinkite žiupsneliu druskos ir kaitinkite maždaug 10 minučių.
  5. Į pomidorų masę dėkite al dente išvirusią pastą ir nuolat maišant kaitinkite apie 1-2 minutes. Jei reikia, galite įpilti kelis šaukštus vandens, kuriame virė makaronai.
  6. Išjungus kaitrą, suberkite smulkintas petražoles.
  7. Patiekite su tarkuotu sūriu ir šlakeliu ypač tyro alyvuogių aliejaus.

 

Recepte tik keli ingredientai, tad patiekalo sėkmė -ingredientų kokybė. Juos rinkitės atidžiai, pačius geriausius ir kokybiškiausius, kokius tik galite rasti.

POMIDORUS galite rinktis:

  • šviežius. Naudokite gerai sunokusius, kvapnius. Įpjaukite pomidorų odelę, pamirkykite verdančiame vandenyje ir nulupkite pomidorų odelę.
  • pomidorų tyrę. Galite naudoti namie gamintą arba pirktą, svarbiausia, kad nebūtų pašalinių skonių (sudėties eilutėje turėtų būti pomidorai ir druska).
  • konservuotus pomidorus. Italijoje dauguma naudoja San Marzano pomidorus dėl ypatingo jų skonio.

AITRIOJI PAPRIKA. Pagal tradicijas naudojama šviežia, ji patiekalui suteikia reikiamo saldumo ir aštrumo. Jei šviežių čili neturite, galite naudoti džiovintą. Tuomet rekomenduojame įberti žiupsnelį saldžiosios paprikos. Kiekis- pagal savo skonį, tačiau padažas turėtų būti „kandantis“.

PERTRAŽOLĖS turėtų būti šviežios, standžios. Jas naudokite pačioje gaminimo pabaigoje, kad išskleistų skonį ir aromatą, tačiau nebūtų ilgai troškinamos.

SŪRIS. Tradiciškai naudojamas Pecorino sūris, o italų tradicijų verta laikytis 😊

PASTA/ MAKARONAI- kaip taisyklė, naudojama penne formos pasta. Šią taisyklę galima laužyti ir keisti kita trumpos pastos forma arba spagečiais. Rekomenduojame rinktis pilno grūdo PENNA RIGATA, kuri yra labai lėtai džiovinta natūralioje temperatūroje, pasižymi ypatingu skoniu ir tekstūra ir yra lengviau virškinama arba kietųjų kviečių SPAGHETTI EXTRA, kurių ilgis siekia net 110 centimetrų! Mūsų krautuvėlėje tikrai rasite daugiau pastos formų– išsirinkite sau skaniausią 😉 

Visuomet galite turėti stiklainiuką padažo tiems atvejams, kai neturite laiko arba noro gaminti. Mūsų siūlomas all’Arrabbiata padažas gaminamas mažame ūkyje iš po Italijos saule sunokusių pomidorų, nenaudojant konservantų ar dažiklių. 

P.S. Jei pasigaminote šiek tiek per daug Penne all‘Arrabbiata ir liko, patiekite kaip salotas. Kambario temperatūros patiekalą apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi (rekomenduojame rinktis išraiškingo skonio) ir mėgaukitės!

Parašykite komentarą