SVARBIAUSIOS MAKARONŲ TAISYKLĖS

Pastą mėgsta visi, tačiau ar tikrai visi moka juos tinkamai pagaminti? Paruošėme 7 svarbiausias taisykles, kurių laikosi kiekvienas italas.

  1. PATAUPYKITE GERĄ ALYVUOGIŲ ALIEJŲ– jo tikrai nereikia pilti į vandenį. Jei norite, kad virdami makaronai nesuliptų, pirmiausia rinkitės kokybišką pastą ir virkite puode su dideliu kiekiu vandens. 
  2. NEGAILĖKITE DRUSKOS. Virdami pastą italai vandenį gerai pasūdo. Tai leidžia atsiskleisti skoniui.
  3. NELAUŽYKITE PASTOS! Šis punktas dažniausiai liečia ilgą pastą ir italams sukelia daug emocijų. Jei nemėgstate ilgų makaronų, rinkitės kitą formą. O jei verdate šiuos, dėkite į puodą su verdančiu vandeniu, lukterkite, kol panardinti galiukai vos suminkštės ir tuomet pastumkite, panardinkite likusius.
  4. NEPERVIRKITE! Atkreipkite dėmesį į virimo laiką, nurodytą ant pakuotės. Italai garsėja įpročiu virti „al dente“, t.y. šiek tiek trumpiau, nei nurodyta. Tai svarbu, norint išvengti pilvo pūtimo, staigaus cukraus kiekio kraujyje šuolio.
  5. PASTOS FORMOS IR PADAŽO DERINYS. Galioja nerašytos taisykles, kaip derinti tam tikros formos makaronus su padažu. Pagrindinis tikslas- maksimaliai atskleisti patiekalo skonį, tad kiekviena smulkmena yra svarbi. Reiktų nepamiršti ir patogumo valgant. Pavyzdžiui, ilga plona pasta dažniausiai derinama su vientisais, kreminiais padažais, o platesnės juostelės gali „atlaikyti“ ir stambesnį padažą. Smulkiau apie formas ir padažus rašėme ČIA
  6. VIENINTELIS REIKALINGAS ĮRANKIS- ŠAKUTĖ. Net ilgiausią pastą italai valgo tik šakute, nenaudoja šaukšto. Ir niekada nepjausto makaronų, tad peilis taip pat nereikalingas.
  7. VENKITE SŪRIO SU JŪROS GĖRYBĖMIS. Italai neberia tarkuoto sūrio ant pastos patiekalų su jūros gėrybėmis. Tokiu atveju sūris gali būti keičiamas į džiūvėsėlius, pakepintus ant alyvuogių aliejaus.

Dabar jau žinote gaminimo taisykles, tad išsirinkite norimos formos pastos mūsų krautuvėlėje ir pralenkite patys save 😉 Idėjomis, receptais ir gaminimo patarimais dainamės receptų/skaitinių skiltyje.