PASTA IR BRONZINĖ FORMA

Kalbant apie pastą (makaronus), girdime “perleista per bronzinę formą”. Kas tai yra ir kam reikalinga?

Pradėkime nuo pradžių: pasta gaminama iš semolos ir vandens mišinio. Ši masė spaudžiama per plienines plokštes su kiaurymėmis, kurios formuoja ir pjausto makaronus.  Kiekviena makarono forma reikalauja atskiros specialios plokštės. Kiaurymių metalas gali būti įvairus- senovėje buvo naudojama bronza, šiais laikais dažniausiai teflonas. Yra ūkių ir gamintojų, kurie ir šiomis dienomis naudoja bronzines formas. Tai laikoma aukštos kokybės ženklu.

Dauguma didžiųjų gamintojų jau seniai pamiršo bronzą ir nusipirko lengviau naudojamas, ilgiau tarnaujančias ir pigesnes teflono formas. Per jas tešla perleidžiama greičiau, makaronų paviršius tampa glotnus, lygus, kartais net blizgus. Padažas nuo tokio makarono slyste slysta. Lėkštėje turime du patiekalus: makaronus ir padažą, valgomus atskirai. Masinės gamybos makaronai kitą dieną atrodo išbrinkę, dvigubai didesni ir lengvai trupa, trinasi.

Bronzinė forma yra minkštesnė, dažniau genda ar nusidėvi. Kiekviena tokia plokštė kainuoja gerokai brangiau, nei tefloninė (o jų reikia tiek, kiek pastos formatų gaminama- kaspinėliams vienos, vamzdeliams kitos, sraigteliams- trečios). Sakytumėte, kam vargti ir investuoti gerokai daugiau? Viskas dėl skonio ir kokybės: bronzos forma tarsi pašiaušia pastos paviršių. Šiurkštus, nelygus paviršius yra idealus padažui: dalis padažo įsigeria į pastą, kita dalis lengvai prikimba, prilimpa ir tolygiai padengia.

Tad jei ant pakuotės matote užrašą „trafilata al bronzo“ („pagaminta naudojant bronzines formas“), tai geras ženklas. 

O jei norite palyginti ar savo akimis pamatyti, kuo skiriasi amatininkų pasta nuo prekybos centre randamos, užsukite į mūsų krautuvėlę. Čia rasite itin aukštos kokybės pastos, pripažintos ne tik išrankiųjų italų, bet ir geriausių pasaulio šefų (Jamie Oliver, Chef Chuck), Michelin žvaigždėmis įvertintų restoranų ir net paties Vatikano Popiežiaus.

Parašykite komentarą