Atrodytų, žodžių žaismas, tačiau, tai visiškai skirtingi augalai. Taigi, kuo jie skiriasi?
Kaštonas yra puikiai mums pažįstamas, pavasarį džiuginantis įspūdingais žiedais. Kaštono vaisiai nėra valgomi, dažniausiai naudojami interjero puošybai, floristikoje ar žaidimams. Kaštainis- įspūdingas ir retai Lietuvoje augantis medis, subrandinantis labai vertinamus riešutus, nuo seno naudojamus Italijos virtuvėje.
Pasirodo, abu medžiai priklauso skirtingoms augalų šeimoms. Kaštonas- kaštoninių, o kaštainis- bukinių šeimai. Taigi, kaštainis yra ilgaamžis medis, augantis kelis šimtus metų, labiau giminiuojasi su ąžuolais ir bukais, nei su pačiais kaštonais. Tai išduoda išvaizda: dideli, aukšti, platūs medžiai, kurių kamieno skersmuo gali siekti ir 6 metrus.
Kaštoną ir kaštainį galima lengvai atskirti tik pažiūrėjus- skirsis lapų išvaizda ir forma, žiedai, vaisiai ir žydėjimo laikas. Kaštainio žydėjimo pikas yra birželio- liepos mėnesiais, o rudenį subrendęs medis subrandina 100-200 kg riešutų.
Kaštainio augalo vaisiuose yra mažai riebalų, daug B grupės vitaminų. Gali suteikti energijos ir jėgų, didinti smegenų veiklą, palaikyti kraujotakos sistemą.
Italijoje ypatingai populiarūs švieži kaštainiai, pakepinti ant žarijų. Kaip juos kepti galite skaityti čia. Įprasta kaštainius malti į miltus ir naudoti įvairiausiems kepiniams, užtepėlėms ir saldumynams. Mūsų krautuvėlėje rasite kaštainių kremą. Jis gaminamas iš ūkyje surinktų kaštainių miltų, pasaldintų obuolių tyre ir žiupsneliu cukraus. Puikiai tinka kaip desertas, įvairiems kepiniams gardinti, sūrių lėkštei suteikti subtilumo. Galima skanauti su koše, ledais, kokteiliais, blynais. Ideali pora su tradiciniu itališku kalėdiniu panettone ir pandoro ar velykiniu colomba pyragu.
Labai džiaugiamės mūsų krautuvėles naujiena- kaštainių medumi. Ypatingas ir išskirtinis savo skoniu, aromatu, konsistencija ir gerosiomis savybėmis. Medus, suteikiantis netikėtumo ne tik desertams ar sūriams, bet ir mėsai. Būtinai paragaukite!