KAIP LAIKYTI ŠOKOLADĄ VASARĄ?

šokoladas

Esate iš tų, kurie net karščiausią vasaros dieną mėgaujasi šokoladu? Visi žinome, kad didžiausias šokolado priešas yra karštis. Kaip laikyti šokoladą, kad išliktų šviežias ir neištirptų? Štai keletas patarimų, taisyklių ir gudrybių.

Pirma taisyklė: NELAIKYKITE ŠOKOLADO ŠALDYTUVE! Na, nebent nėra kitos išeities. Šaldytuve temperatūra per žema, yra drėgna ir, svarbiausia, daugybė kvapų.

  • Kvapai. Kakavos sviestas linkęs sugerti aromatus iš aplinkos. Jei šaldytuve yra sūrio, svogūnų, žuvies ar kitų aromatingų produktų, šokoladas prisigers kvapo, praras savo originalų aromatą.
  • Temperatūra. Šokoladas yra jautrus temperatūros svyravimams. Visi esame patyrę ištižusį, praradusį savo formą šokoladą. Laikant šaldytuve, šokoladas atšąla, o ištraukus į kambario temperatūrą, susiduria su drėgme (persikelkime į sekantį punktą).
  • Drėgmė. Ištraukus šokoladą iš šaldytuvo į kambario temperatūrą, drėgmė kaupiasi ant šokolado paviršiaus ir pritraukia cukrų. Cukrus ištirpsta, o, drėgmei išgaravus, cukraus kristalai lieka paviršiuje. Šokoladas lieka baltas, tarsi dulkėtas.

 

Antra taisyklė: LAIKYKITE ŠOKOLADĄ VĖSIOJE VIETOJE. Ideali temperatūra šokoladui 16°- 19° laipsnių. Sandėliuke ar vėsioje patalpoje be langų, kurioje nėra staigių temperatūros pokyčių, laikomas šokoladas išsilaikys nepakitęs mėnesius ar metus. Net jei temperatūra pakils iki 24 laipsnių, šokoladas greičiausiai taps minkštesniu, tačiau neturėtų išsilydyti. Ar žinote, kad tamsus šokoladas yra atsparesnis temperatūrai, nei pieniškas ar baltas šokoladas?  

Trečia taisyklė: LAIKYKITE ŠOKOLADĄ SANDARIAME INDE. Labai svarbu šokoladą apsaugoti nuo drėgmės ir kvapų, tad idealu turėti sandarią dėžutę. Popierinė/kartoninė dėžutė nėra tinkama, nes ji sugeria drėgmę.

Ketvirta taisyklė: LAIKYKITE ŠOKOLADĄ ATOKIAU ŠVIESOS ŠALTINIŲ. Laikant šokoladą šviesoje, jame vyksta oksidacijos procesas, gali įkaisti, ištirpti ir pakeisti skonines savybes.

 

Jei turite daug šokolado ir netikėtai užklupo šiluma, jį galite išsaugoti:

  • Sausoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje (idealu- 15-18 laipsnių)
  • Vyno šaldytuve
  • Šaldytuve, jei nėra kitos išeities. Sandariame inde ir šaldytuvo duryse esančioje lentynėlėje- čia šilčiausia šaldytuvo vieta. Šokoladą iš šaldytuvo reikėtų išimti maždaug valandą prieš valgymą- taip jis bus idealios temperatūros.
  • Užšaldyti šokoladą (būtinai- sandariame inde). Reikėtų vadovautis eiliškumu: kambario temperatūra -> šaldytuvas -> šaldiklis. Norint atšildyti- atvirkštiniu eiliškumu, kiekviename žingsnyje palaikant šokoladą maždaug 24 valandas.
  • Surengti šokolado vakarėlį smaližiams draugams

Taigi, bloga idėja šokoladą laikyti šalia kavos. Tačiau šokoladu mėgautis su puodeliu kavos– didelis malonumas!

Mūsų krautuvėlėje rasite pagal autentišką Torino receptą pagamintus Gianduiotto– trikampius šokoladinius saldainius. Rinkitės iš trijų versijų: tradicinį (Giandujot), su minkštu įdaru (Fluido) ar be cukraus (Puro). Pieniškas šokoladas ir Pjemonto lazdyno riešutai- malonumas, kuriam sunku atsispirti ♥

Parašykite komentarą