VELYKINIS ITALŲ PYRAGAS LA COLOMBA

Velykų stalas Italijoje nebūtų pilnas be la Colomba Pasquale. Šis ypatingas pyragas yra vienas pagrindinių šventės elementų, Velykų stalo pažiba visoje Italijoje.

Pyrago pavadinimas išvertus iš italų kalbos reiškia „balandis“, o forma primena paukštį išskleistais sparnais. Tai pagarba taikos simboliui, plačiai susijusiam su šv. Velykomis.

Tradiciškai pyragas kepamas iš paprastų ingredientų: miltų, kiaušinių, cukraus ir sviesto. Skamba pažįstamai? Primena kalėdinį panettone? Naudojami labai panašūs ingredientai, tik la Colomba tešla kildinama net 3 kartus ir paskutinis kildinimo etapas trunka bent 20 valandų. Tai reiškia, kad net pati meistriškiausia nonna mieliau nusipirks šį pyragą geriausioje kepyklėlėje, nei ruoš ją namuose pati.

Jei skaitant kilo klausimas apie skanėsto kilmę,  tai niekas nėra tikras, kuri legenda yra arčiausiai tiesos. Vienintelis aiškus dalykas- visos istorijos kyla iš tos pačios vietos: Šiaurės Italijos. Vienoje versijoje la Colomba simbolizuoja 1176 m. lombardiečių pergalę prieš Romos imperiją, kai mūšio lauke stebuklingai pasirodė du balandžiai. Generolas palaikė paukščius taikos pranašais ir, norėdamas įkvėpti drąsos savo vyrams, liepė virėjams paruošti balandžio formos duonos kepalus.

Taip pat sklando sąsaja su visuotinio potvynio epizodu, kuomet paukštis atskrenda į Nojaus laivą, snape laikydamas alyvmedžio šakelę. Tai taikos žinia, simbolizuojanti ramybę.

O realybė greičiausiai yra kur kas paprastesnė- viena italų kompanija, garsėjanti kalėdiniais panettone pyragais ir norėdami išnaudoti sezoninę verslo nišą, sumanė pakoreguoti receptą ir pagaminti produktą, tinkantį pavasario šventei.  

Jei Jūs kaip ta italė nonna ir manote, kad toks ilgas ir sudėtingas gaminimo procesas yra ne Jums, visuomet galite užsisakyti amatininkų Colomba mūsų krautuvėlėje.  Mes „atskraidinsime“ šį skanėstą iki pat Jūsų namų durų!

Mūsų siūlomas Colomba pyragas yra natūralaus raugo, minštas ir purus, su pusiau cukruotais, minkštais persikų gabalėliais ir Etna ugnikalnio papėdėje šeimos ūkyje užaugintu šafranu. Kepamas pagal tradicinį receptą, pasižymi itin subtiliu aromatu ir ypatinga spalva. Visi ingredientai- sviestas, laisvai laikomų vištų kiaušiniai, pienas, geriausias šafranas, persikai- yra natūralios kilmės, švieži ir vietiniai. Be dažiklių.

O jei domina, kaip italai švenčia šv. Velykas, ką valgo ir kuo puošia stalus, skaitykite čia. 

Buona Pasqua!

Parašykite komentarą