Atsimenu save, kai parduotuvėje, pamačiusi kaštainius, pažiūrėdavau ir padėdavau atgal. Nežinojau, ką su jais daryti, kaip juos paruošti. Vienintelis iki tol žinomas naudojimo būdas buvo… dekoruoti namus ar mokykliniams darbeliams (beje, mokykliniams darbams prisirinkdavome kieme- tai šie Lietuvoj augantys valgymui netiks!).
Tiesą pasakius, sunokus kaštainiams, jų Italijoje būna visur- mugėse, užkandinėse, tad namie pasigaminti šįkart privertė…virusas….
Kaštainius ruošti galima keliais būdais:
- Kepti ant žarijų. Šiam būdui reikia keptuvės, skirtos kaštainiams (ji atrodo kaip įprasta keptuvė, tačiau dugne turi skylutes) arba specialių grotelių. Taip gaminant reikia nuolat maišyti, vartyti, kad neapdegtų, bet kaštainiai įgauna nuostabaus dūmo kvapo.
- Kepti orkaitėje. Paprasčiausias būdas, nereikalaujantis jokių papildomų įrankių.
Svarbiausias darbas – įpjauti kaštainių žievę per visą kaštainio kraštinę. Ji tikrai kieta, tad reikia smailaus ir aštraus peilio. Pjauti rekomenduojama horizontaliai, kai kas pjauna ir vertikaliai, ir horizontaliai (tarsi rašytume pliuso ženklą).
Dedame įpjautus kaštainius į dubenį, užpilame vandeniu ir mirkome bent 2 valandas.
Nupilame vandenį, dedame kaštainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Kepame maždaug 30-45 min 180°C (arba kol gražiai apskrus, paruduos ir atsivers įpjovos vietose).
Sudedame kaštainius į dubenį ar lėkštę, uždengiame rankšluosčiu ir leidžiame pailsėti, atvėsti 10-15 min.
Patiekame su taure jauno (novello) arba karšto vyno.
Skanaus! Buon appetito!