PASTA ALLA CARBONARA

Manoma, kad Carbonara pradėta gaminti II Pasaulinio karo metu, kuomet amerikiečiai į Italiją atvežė didelius kiekius kiaušinių miltelių ir lašinių. O italų šefai papildė vietiniu pecorino sūriu.

Šiandien tai vienas labiausiai pamėgdžiojamų receptų. Interpretacijose dažnai guanciale keičiama rūkyta šonine, o vietoj kiaušinių ir sūrio masės- grietinėlė. Jau nekalbant apie netinkamai parinktą sūrį. Klasikiniame recepte nerasite nei svogūnų, nei česnakų- jie „permuša“ kitų ingredientų skonį.  Daugiausiai emocijų tokios interpretacijos kelia italams. Būdami ypač griežti receptūroms, jie sakytų „Mamma mia!”.

Taigi, kaip reikėtų pasigaminti pasta alla carbonara?

Patiekale naudojami vos keli ingredientai, todėl teisingas jų pasirinkimas lems patiekalo sėkmę.

Pradėkime nuo pastos- tradiciškai tai turėtų būti spagečiai. Labai svarbus- grubus makarono paviršius, t.y. rinkitės pastą, perleistą per bronzos formas. Taip pagamintos pastos paviršius yra pašiauštas, tad padažas nenuslysta, geriau įsigeria ir netenka valgyti dviejų patiekalų- padažo ir makaronų- vienoje lėkštėje.

Sekantis svarbus pasirinkimas- guanciale (sūdyti kiaulienos žandai). Jie tinka geriausiai, nes juose yra puikios kokybės riebalų. Rūkytoje šoninėje riebalai yra kitokie, o ir skonis keičiasi. Guanciale reikėtų supjaustyti itin plonais gabaliukais ir kepti ant sausos keptuvės. Tokiu būdu gausite traškius gabalėlius. Likusių riebalų neišpilkite, jie puikiausiai papildys padažą.

Kiaušiniai- rinkitės naminius arba kiek įmanoma šviežesnius, aukščiausios kokybės kiaušinius. Geriausius, kokius tik galite gauti. 

Gardinti geriausia šviežiai grūstų pipirų mišiniu. Jie patiekalui suteiks daugiau aromato, nei tiesiog juodieji.

Sūrį rekomenduojame pecorino romano. Parmezano skonis yra rūgštesnis ir mažiau tinka su lašinukais.

Atsargiai su druska! Pastą virsite sūdytame vandenyje, guanciale taip pat yra sūrūs, todėl į patį padažą druskos reikia nedaug.

Jums reikės:

  • 160 g spaghetti pastos
  • 60 g guanciale
  • 80 g pecorino romano sūrio
  • 3 kiaušinių trynių
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų

Gaminimas:

  • Dideliame puode, pasūdytame vandenyje virkite pastą maždaug 1-2 min trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės
  • Kol pasta verda, kepkite plonai pjaustytą guanciale. Kepimui nenaudokite papildomų riebalų, kepkite sausoje keptuvėje, kol taps traškūs.
  • Atskirkite kiaušinio trynius ir sumaišykite su tarkuotu sūriu ir pipirais. Jei masė pasirodys labai skysta, įtarkuokite daugiau sūrio. Jei masė gausis labai tiršta, galite įpilti šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai (tik nepilkite verdančio, kad nesutrauktų kiaušinių).  
  • Į keptuvę su guanciale dėkite nukoštus spagečius, įpilkite šiek tiek vandens, likusio juos nukošus. Maišant šildykite apie pusę minutės.
  • Išjunkite kaitrą ir, intensyviai maišant spagečius, pilkite kiaušinių-sūrio masę. Labai svarbu gerai maišyti- turėtų gautis kreminės konsistencijos padažas. Jei gaminate pirmą kartą, galite išvirtus ir su guanciale sumaišytus makaronus dėti į didelį indą ir tuomet užpilti kiaušinių-sūrio mase. Taip bus mažesnė tikimybė, kad gausis kiaušinienė.
  • Patiekite apibarstę pecorino sūriu.

 Skanaus! Buon appetito!

Parašykite komentarą