CITRININĖ PASTA SU SVIESTINIU PADAŽU IR KREVETĖMIS

„Genialumas slypi paprastume. Ši taisyklė išties dažnai pasitvirtina tada, kai kalbame apie maistą. Ypač tuo atveju, jei naudojami ingredientai puikios kokybės. Tuomet norisi aiškiai justi kiekvieno skonį, neužmaskuotą dešimtimis prieskonių ir neužgožtą sunkių padažų.“ – taip patiekalą pristato Nikoleta iš @virtuve_n. Būtent tokia- išgryninta, lengva, gaivi yra jos pasta su citrinomis, sviestiniu padažu ir krevetėmis.  

„Kai užsimanau pastos, ypač su jūros gėrybėmis, padažui paprastai renkuosi sviesto ir pasta water (vandens, kuriame virė makaronai) bazę bei vos kelis natūralius ingredientus, skirtus sukurti gardų, tačiau neįkyrų aromatą. Pavyzdžiui, beveik visuomet svieste pakepinu skiltelę trinto česnako, o vėliau patiekalą gardinu citrinos žievele arba sultimis, šviežiais bazilikais ar kitomis žolelėmis.

Norint, kad toks paprastutis patiekalas pavyktų tobulai skaniai, labai svarbu išsirinkti teisingus makaronus. Atskleisiu paslaptį: visuomet naudokite pastą, kurios paviršius šiek tiek nelygus, tarsi lengvai „pasišiaušęs” – taip makaronai geriau įsigers padažo, patiekalas bus drėgnesnis.

Tačiau apskritai, visais makaronų klausimais pasitikiu savo draugais iš Itališkos krautuvėlės. Jos šeimininkai patys vyksta į ūkius, ragauja produkciją ir pirkėjams siūlo tiktai tą, kuri sužavėjo juos pačius. Labai smagu, kad pas juos galima rasti ne tik išskirtinės kokybės klasikinės pastos, bet ir įvairių rūšių makaronų, turinčių natūralų, subtilų skonį.

Šiam savo patiekalui rinkausi ekologiškus kietųjų kviečių Fojadine makaronus su citrina – pagardinti trupučiu citrinos žievelės kartu su krevetėmis jie tiesiog „uždainuoja”. Jų gamintojai nenaudoja jokių dirbtinių cheminių ingredientų, dažų, skonio stipriklių, be to, ypatingą dėmesį skiria lėtam pastos džiovinimo procesui, taip išsaugant visas maistines savybes bei skonį.

Reikės:

250 g. kietųjų kviečių pastos Fojadine su citrina Bio

Apie 350 – 400 g. nevirtų tigrinių krevečių (atšildytų)

150 g. vyšninių pomidorų

100 ml. sauso baltojo vyno

1-2 skiltelių česnako

100 g. sviesto

1/3 a. š. smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės

Didelės saujos šviežio baziliko lapelių

Druskos

Šviežiai grūstų pipirų

Gaminame:

  1. Pasiruošiame ingredientus. Pašaliname krevečių kiautus, vyšninius pomidorus supjaustome perpus, nutarkuojame citrinos žievelę, labai smulkiai sukapojame ar sutriname česnaką, pasmulkiname baziliką. Kelis pastarojo lapelius galime pasilikti papuošimui serviruojant.
  2. Dideliame puode užverdame daug pasūdyto vandens. Dedame virti pastą.
  3. Keptuvėje išlydome sviestą, beriame česnaką ir apie pusę minutės pakepiname (nesudeginame!). Beriame pomidorus, pakepiname keletą minučių, kol šie suminkštės. Suberiame krevetes, šiek tiek pasūdome ir iš kiekvienos pusės pakepiname maždaug po minutę, kol šios taps rausvos ir nepermatomos. Suberiame citrinos žievelę, pilame vyną. Kaitiname keletą minučių, kol alkoholis nugaruos.
  4. Maždaug šiuo momentu pasta turėtų būti kaip tik išvirusi. Prieš ją nukošdami, į atskirą indelį įsipilame 2-3 samčius vandens, kuriame virė makaronai. Apie 100 ml. jo pilame į keptuvę su krevetėmis.
  5. Pilame į keptuvę nukoštą pastą ir kaitindami gerai maišome su padažu. Jei kartais pasta atrodytų sausoka, papildomai įpilame dar vandens, kuriame ji virė. Suberiame šviežią baziliką, permaišome bei patiekiame užbarstę šviežiai grūstų juodųjų pipirų, ir, jei norisi, papuošę keliais nesmulkintais šviežio baziliko lapeliais.“

Skanaus! Buon appetito!


Receptas sukurtas Itališkai krautuvėlei bendradarbiaujant su @virtuve_n.