KAIP VALGYTI MAKARONUS IR NESIJAUDINTI DĖL SVORIO?

Šis klausimas nuolat skamba, ypač moterų tarpe.  O italų mokslininkai skelbia, kad pasta neturi įtakos svorio didėjimui (apie tyrimą plačiau rasite https://www.neuromed.it/la-pasta-non-ingrassare-anzi/ ).

Vieno stebuklingo atsakymo į šį klausimą nėra, tačiau yra keletas dalykų, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį.

  1. IŠ KOKIŲ MILTŲ PAGAMINTUS MAKARONUS VALGOTE? Italai pastą gamina iš kietųjų kviečių manų (durum semola) ( tai reglamentuoja teisės aktai ir gamybos gairės), o kitose šalyse (pvz JK, Vokietija) tokių reglamentų nėra. Kietųjų kviečių manų pasta yra sotesnė, virškinama lengviau nei duona ar kiti maisto produktai; joje daugiau baltymų, gausu mikroelementų, geriau išlaiko formą virimo metu. Rinkdamiesi pastą, ant pakuotės ieškokite užrašo „semola“, „grano duro“, „durum“.
  2. KAIP PAGAMINTAS MAKARONAS? Apie tai dažniausiai nesusimąstome, tačiau būtent gamybos procese slypi daug paslapčių. Jei valgote glotnius, blizgančius makaronus, pirktus supermarkete, greičiausiai tai bus pramoninės gamybos makaronai. Didieji gamintojai dažniausiai neinvestuoja į bronzines formas, o ir išdžiovina vos per kelias valandas 80-90° Tokioje temperatūroje mažai kas lieka iš kietojo kviečio grūdo ir jame buvusių vitaminų bei naudingų medžiagų. Tačiau yra gamintojų, kurie investuoja ne tik pinigų, bet ir laiko. Jie vadovaujasi „slow food“ filosofija, išlaikydami geriausias kietojo kviečio savybes. Lėtai, žemoje temperatūroje džiovinta iš kokybiškų kietųjų kviečių manų pagaminta bei bronzinėmis formomis išformuota pasta, teisingai išvirta (nepervirta), pasižymi aukšta baltymų ir skaidulinių medžiagų koncentracija ir atitinka Viduržemio jūros dietos supratimą.
  3. VIRIMO LAIKAS. Italai garsėja „al dente“ pasta, t.y. virta šiek tiek trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės. Norint išvengti pilvo pūtimo, staigaus cukraus kiekio kraujyje šuolio, būtina makaronus virti al dente.

Makaronai turi vidutiniškai aukštą glikemijos indeksą. Suvalgius makaronų, gliukozės kiekis kraujyje labai padidėja, o kasos gaminamas insulinas sunkiai reaguoja į cukraus perteklių. Glikemijos indeksą galima sumažinti būtent virimo metu:  kuo ilgesnis virimo laikas, tuo didesnis glikemijos indeksas. Kuo trumpiau verdami makaronai, tuo šis indeksas mažesnis.

  1. PORCIJA. Italai skaičiuoja maždaug 80-100g sausos arba iki 120-150g šviežios pastos asmeniui. 250 g pakuotės turėtų užtekti 2-3 asmenims. Beriant makaronus į puodą, porcija atrodo maža, tačiau nepadauginkite- tikrai užteks.
  2. PADAŽAS. Italų virtuvė garsėja sezoniškumu. Čia visad naudoja labai daug šviežių daržovių ir prieskoninių žolelių. Ir padažui tinka tik pačios gražiausios, kvapniausios, sveikiausios! Galbūt verta šoninę pakeisti daržovėmis?
  3. YPAČ TYRAS ALYVUOGIŲ ALIEJUS. Naudojamas ir padažui gaminti, ir pašlakstyti patiekalą. Jis suteiks ne tik papildomą skonio atspalvį patiekalui, bet ir praturtins maistine verte.
  4. VALGYMO TRUKMĖ. Neskubėti valgyti, mėgautis. Italų pietūs ar vakarienės visada užtrunka.

Apibendrinant-saikas, maisto įvairovė ir sveikas protas. Geriau mažiau, bet kokybiškesnio!