TRUMŲ RŪŠYS IR PAVADINIMAI

Trumas yra grybas, kurio sezonas tęsiasi…ištisus metus! Vadinasi, skirtingu metų laiku galite mėgautis skirtingais trumais.

Ištisus metus triufelių mėgėjai gali ragauti vis kitokį, savitą išvaizda, skoniu ir aromatu sezoninį grybą. Taigi, nuo kurio pradėti? Kaip žinoti, kuo skiriasi trumai? Kaip atpažinti ir ko tikėtis?

Dažnas yra girdėjęs, kad yra juodieji ir baltieji trumai. Tačiau ar žinote, kad egzistuoja daug daugiau trumų rūšių? Triufelių grybai klasifikuojami pagal jų morfologines savybes: formą, dydį, spalvą, skonį bei aromatą. Skirtingais duomenimis nurodomas skirtingas trumų rūšių skaičius, tačiau viso priskaičiuojamos 63 jų rūšys. Vien Italijoje auga 28 trumų rūšys, tačiau tik 9 yra laikomos valgomomis ir tik 6 yra dažniausiai parduodamos, patenka į pasaulinę rinką. Lietuvoje auga vos 3 rūšys (Tuber aestivum Vitt., Tuber brumale Vitt., Tuber puberulum berk & broom).

Iš patirties žinome, kad kai kurios rūšys yra vietinių gyventojų žinomos, randamos, mėgstamos ir valgomos, tačiau į prekybą dažniausiai nepatenka. Tokias trumų rūšis galite pamatyti dalyvaujant trumų medžioklėje arba paragauti vietinės virtuvės patiekaluose. Norintiems pamatyti trumų rinkimo procesą savomis akimis bei paragauti tik ką surastų trumų, organizuojame trumų medžiokles. Jų datas skelbiame www.italiskakrautuvele.lt , Facebook ir Instagram paskyrose.

Pasaulinėje rinkoje kiekviena trumų rūšis turi lotynišką pavadinimą. Tačiau šnekamojoje kalboje tam tikras trumas dar turi vietinį, trumpesnį pavadinimą. Taigi, pagrindinės, plačiausiai paplitę trumų rūšys, kuriomis galite mėgautis ir Lietuvoje metų bėgyje yra:

  • Tuber Melanosporum Vittadini: juodasis žieminis trumas, kitaip dar vadinamas Perigord, French black truffle, Nero Pregiato tartufo, Precious Black truffle;
  • Tuber Aestivum Vittadini: juodasis vasarinis trumas, kitaip dar vadinamas Scorzone, Estivo.  
  • Tuber Magnatum Pico: baltasis žiemos trumas, kitaip dar vadinamas Alba, Acqualagna white truffle, Alba trumas, Prized white truffle, baltasis Pjemonto trumas)
  • Tuber Borchii Vittadini: balkšvasis trumas, kitaip dar vadinamas Bianchetto, Marzuolo.
  • Tuber Uncinatum Vittadini: juodasis rudens trumas, kitaip dar vadinamas Uncinatum.

Perkant visuomet nurodomas triufelio lotyniškas pavadinimas, šie liaudiški pavadinimai praverčia gilinantis į trumus neoficialiuose šaltiniuose.

Į Lietuvą sezoninių šviežių trumų iš Italijos parskraidiname vos per 24-72 valandas, nesvarbu, ar esate trumų mėgėjas ir norite 50 gramų, ar restoranas, kuriam reikia didesnio kiekio ir patikimo pastovaus tiekimo.