KAIP LAIKYTI ALYVUOGIŲ ALIEJŲ (EVOO)?

Dažnai sakome, kad alyvuogių aliejus yra panašus į vyną. Panašus ir jo laikymo būdas. Visi žinome apie vyno rūsius- tamsias, vėsias patalpas, kuriose tikrai puikiai jaustųsi  ir aliejus. Kodėl? Todėl, kad aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (EVOO) praranda savo gerąsias savybes, veikiamas: 

* šviesos 

* šilumos 

* oro

* laiko

Jei perkate iš patikimo pardavėjo, visi šie parametrai yra kontroliuojami. Kaip Jūs, nusipirkę gero aliejaus, turėtumėte juo rūpintis?

ŠVIESA. Nelaikykite EVOO ant stalviršio ar palangės, kur yra tiesioginė šviesa (nesvarbu, natūrali ar dirbtinė). Aliejaus kokybę padės išlaikyti tamsi spintelė. Kokybiškas EVOO visada yra pilstomas tik į tamsius stiklo butelius arba metalinę tarą.

ŠILUMA. Blogiausia vieta EVOO Jūsų virtuvėje- šalia viryklės, kaitlentės, orkaitės, mikrobangų krosnelės ir visų šylančių prietaisų (šildytuvo ar radiatoriaus). Raskite vietą virtuvėje, kurioje temperatūra bus tolygi visą laiką ir neaukšta.

ORAS. Tik atidarius pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus butelį, patenka oro ir prasideda oksidacijos procesas, todėl geriausia aliejų sunaudoti per 1-2 mėnesius, kuomet skoninės ir aromatinės aliejaus savybės yra ryškiausios. Ar pastebėjote, kad tik ką atidaryto aliejaus skonis ir kvapas yra kur kas ryškesni, nei kurį laiką pastovėjusio?

Po kiekvieno aliejaus naudojimo tinkamai užsukite butelį, nepalikite atidaryto.

LAIKAS. Skirtingai nuo vyno, laikas aliejui ne draugas. Sekite galiojimo datą ant aliejaus butelio (ji paprastai yra dveji metai nuo aliejaus išpilstymo dienos), stenkitės nelaikyti iki paskutinės dienos. Atkreipkite dėmesį, ar yra nurodyta derliaus data (ji nurodo, kada aliejus buvo išspaustas).

Atidarius butelį, netaupykite- valgykite ir mėgaukitės!

 

Ne visada patogu EVOO laikyti atokiau nuo viryklės ar gaminimo stalo, tačiau tai labai svarbu, norint valgyti kokybišką produktą, pilną skonio ir kvapo. O jei turite aliejaus su besibaigiančiu galiojimu ar jau seniau atidaryto ir užsistovėjusio, kepkite pyragus, keksiukus- jie bus purūs, drėgni ir išsilaikys ilgiau.

Parašykite komentarą