KAIP ATSKIRTI TIKRĄ ŠAFRANĄ?

Daugybė žmonių yra girdėję ar skaitę apie šafraną, jo naudą ir skonį. Ir yra daugybė žmonių, nusivylusių juo, nes „užtaikė“ nusipirkti padirbtą. Daiktas, pažymėtas „šafranas“, gali būti visai netikras. Arba dalinai tikras: sumaišytas su kitomis medžiagomis. Klastotėse randama kukurūzų šilko siūlų, dygminų, kokoso gijų ar net dažytų arklio plaukų, susmulkinto popieriaus.

Dėl aukštos kainos, klastotės yra dažnos. Ir taip buvo visais laikais. Viduramžiais už šafrano klastotės pardavinėjimą grėsė mirties bausmė.

Ne visas rinkoje esantis šafranas yra vienodos kokybės. Spalva, amžius, lankstumas lemia kokybę ir kainą. Taigi, kaip patikrinti, ar turite kokybišką šafraną?

KAINA. Pirmasis dalykas, į ką turite atkreipti dėmesį dar perkant, yra jo kaina. Jei ji žema, greičiausiai tai padirbinys.

Kitus testus galite atlikti namie.

VANDENS TESTAS. Keletą šafrano siūlų pamerkite į stiklinę (geriausia baltą ar skaidraus stiklo) su kambario temperatūros  vandeniu.  Tiek kokybiškas, tiek padirbtas šafranas išskirs spalvą, tačiau skirtumas tas, kad kokybiškas šafranas iš karto neišleis daug jos. Gero šafrano siūlai auksinį atspalvį išleidžia pamažu. Gali praeiti ir 15 minučių, kol vanduo palengva dažysis geltonai, o palikus valandai, matysite pamažu vis sodrėjantį vandens geltonumą.

Atkreipkite dėmesį į pačią spalvą. Raudona, oranžinė spalvos nėra geras ženklas- turėtų būti ryškiai geltona. Beje, jei spalva raudona, rekomenduojame produkto nenaudoti, nes jame gali būti kenksmingų dažančių medžiagų.

Taip pat stebėkite šafrano siūlus: jie neturėtų prarasti raudonos spalvos. Netikro „šafrano“ siūlai po kurio laiko taps balti. Tikrieji net nudažę vandenį geltonai, liks ryškios spalvos.

PIRŠTŲ TESTAS. Atlikę vandens testą, galite pereiti prie pirštų. Pamirkytus vandenyje šafrano siūlus paimkite pirštais ir patrinkite. Gryno šafrano siūlai liks elastingi, nesupliš, nesuskils, o netikras šafranas subyrės, virs trupiniais.

RAGAVIMAS. Paragaukite turimo šafrano siūlą. Jei jaučiate saldų skonį, vadinasi, tai nekokybiškas prieskonis.

Taisyklė yra tokia: kokybiškas šafranas turėtų kvepėti saldžiai, bet skonis niekada nebus saldus (greičiau šiek tiek kartokas).

AROMATAS. Gryno šafrano aromatas primena medaus ir šieno mišinį. Kartais kvapas yra labai intensyvus, aštrus, beveik cheminis- tai dėl tam tikrų medžiagų (safranalio ir picocroci) kiekio šafrane.

SODOS TESTAS. Į nedidelį puodelį su vandeniu įberkite sodos, išmaišykite ir tuomet-šafrano. Jei mišinys geltonas, Jūs turite gryną šafraną; jei raudonas atspalvis- padirbinys.  

KOKIOS GUDRYBĖS NAUDOJAMOS?

  • Drėgmė svorio didinimui. Drėgmė NĖRA šviežio šafrano savybė!  Apipurškus vandeniu, galima pridėti 10-15% produkto svorio, tačiau kokybiškas šafranas turi būti sausas ir vis tiek skleisti aromatą.
  • Dažai. Padirbinėtojai neprisipažins, kuo dažo, o tai gali būti ir dažai, turintys žalingo poveikio sveikatai. Ryškios spalvos sustiprinimui naudojami burokėliai ar granatai.
  • Maltas produktas. Perkant gryno šafrano siūlus, galite suprasti, ar jis tikras. Kai medžiagos sumalamos, beveik neįmanoma atskirti tikrųjų sudedamųjų dalių. Miltelių pavidalo „šafraną“ lengva pakeisti (ar dalinai pakeisti) ciberžole ir paprika.      
  • Užpildai. Jie ypač populiarūs maltame produkte. Norint padidinti svorį, pridedama ryžių miltų, pjuvenų, krakmolo ir kitų papildų.  Masės papildymui naudojamas šilko pluoštas, aliejus ar vaškas.

Suklastotos, padirbtos ar papildytos šafrano versijos yra pigesnės, tačiau jos praktiškai nenaudingos, o kartais ir kenksmingos. Toks padirbtas prieskonis nesuteiks išskirtinio skonio ir aromato patiekalui, nebus naudingas organizmui.

Rinkimės atidžiai, pasidomėkime gamintoju ir išmintingai leiskime pinigus!

Už foto dėkojame @benyamin_bohlouli.

Parašykite komentarą