PUTTANESCA PADAŽO ISTORIJA

Padažas nuodėmingu pavadinimu.

“Puttanesca” yra vienas būdingiausių Italijos tradicinių receptų. Dėl jo kilmės varžosi du miestai: Neapolis ir Roma. Padažo pagrindiniai ingredientai- pomidorai, alyvuogių aliejus, česnakas, alyvuogės, kaparėliai ir raudonėliai. Romietišką (Lazio) versiją nuo neapolietiškos išskiria papildomai dedami sūdyti ančiuviai. Net pastos forma yra nesantaikos šaltinis: Neapolyje šis padažas patiekiamas su spagečiais, vermišeliais arba linguine, o Romoje- su penne arba spagečiais. 

Padažo kilmė siejama su legendomis, dažnai susijusiomis su elgesio moterimis. Mat “puttana”, išvertus iš italų kalbos, reiškia “nakties ponia”(kam reikia tikslesnio žodžio/vertimo, pasinaudokite vertimų programėle 😉 )

Egzistuoja legenda, kad šis padažas buvo populiarus tarp viešnamio damų dėl ypač greito pagaminimo. Visi ingredientai lengvai randami bet kurioje itališkoje virtuvėje. 

Remiantis tuo, ką gastronomijos ekspertas Arthur Schwartz pasakoja knygoje “Neapolis prie stalo”, šis pavadinimas kilo iš Neapolyje, Ispanijos kvartale (Quartieri Spagnoli) esančio viešnamio savininko. Patiekalas greitai ir lengvai pagaminamas, todėl buvo įprasta jį siūlyti svečiams.

Egzistuoja ir spėjimas, kad vardas galėjo kilti nuo prašmatnių ir spalvingų laisvo elgesio merginų apatinių drabužių, kuriais jos viliojo klientus. Drabužių spalvos atsispindėjo ir patiekale.

Dar kiti vardo kilmę priskiria prancūzų prostitutei Yvette, kuri pirmoji pagamino šį padažą ir, pasitelkusi sarkazmą bei saviironiją, suteikė “puttanesca” pavadinimą.

Yra ir versija, kad padažą 1950-aisiais išrado Sandro Petti– garsaus restorano irnaktinės užeigos savininkas. Artėjant vakariniam uždarymui, prie vieno iš stalų Petti rado draugų grupę. Klientus perspėjo, kad nebeturi produktų ir nebegali nieko paruošti, bet jie primygtinai prašė “Facci una puttanata qualsiasi”, reiškiančią “mesk viską, kas yra”. Ta išprašyta “puttanata”, kurią netrukus patiekė iš paskutinių turimų produktų, vėliau buvo įtraukta į meniu pavadinimu “Spaghetti alla Puttanesca”.

Šnekamojoje italų kalboje žodis “puttanata” vartojamas apibūdinti ką nors beverčio ar niekam tikusio. Tad pavadinimas atspindi faktą, kad puttanesca yra greitai ir lengvai pagaminama, naudojant paprastus ir kuklius ingredientus, randamus kiekvienoje itališkoje virtuvėje.

Parašykite komentarą