JUODŲJŲ RYŽIŲ NAUDA: MAISTINIŲ MEDŽIAGŲ PILNAS SUPERMAISTAS

ant juodųjų ryžių pakuotės klijuojama etiketė

Maisto pasirinkimas be galo didelis, tad svarbu yra žinoti ir atsirinkti produktus, nešančius didžiausią naudą mūsų organizmui.

Kas yra juodieji ryžiai rašėme čia.

Panagrinėkime, kokių medžiagų yra juoduosiuose ryžiuose ir kuo jie gali būti naudingi:

  1. MAISTINIŲ MEDŽIAGŲ ŠALTINIS
  • Lyginant su kitomis ryžių rūšimis, juodieji pasižymi didžiausiu BALTYMŲ kiekiu.
  • Yra daug SKAIDULŲ, galinčių padėti kontroliuoti svorį (gali mažinti apetitą, didinti sotumo jausmą, padėti kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo ar virškinimo problemų).
  • Yra lengvai virškinami.

 

  1. GAUSU MINERALŲ
  • Sudėtyje yra kalcio, cinko, magnio, seleno, silicio.
  • Geras GELEŽIES šaltinis- juoduosiuose ryžiuose yra 4 kartus daugiau geležies, nei paprastuose ryžiuose ir maždaug dvigubai daugiau SELENO, pasižyminčio antioksidaciniu aktyvumu ir naudingo imuninei sistemai.

 

  1. GAUSU ANTIOKSIDANTŲ

Nors juodieji ryžiai yra mažiausiai populiarūs, jie pasižymi didžiausiu antoksidaciniu poveikiu.

  • Juoduosiuose ryžiuose yra daugiau nei 23 augaliniai junginiai, turintys antioksidacinių savybių (flavanoidai, karotenoidai)
  • Sudėtyje yra augalinių pigmentų- ANTOCIANINŲ, atsakingų už ryškią juodųjų ryžių spalvą (kaip pvz. mėlynėse, mėlynajame kopūste ar violetinėse bulvėse). Tyrimai rodo, kad antocianinai turi stiprų priešuždegiminį, antioksidacinį ir priešvėžinį poveikį. Antocianinais gausus maistas gali padėti išvengti kai kurių širdies ligų, nutukimo, kai kurių vėžio formų, reguliuoti „blogojo“ cholesterolio lygį.

 

  1. PALANKŪS AKIŲ SVEIKATAI
  • Juoduosiuose ryžiuose yra LIUTEINO ir ZEAKSANTINO. Šios medžiagos gali padėti apsaugoti tinklainę nuo žalingų laisvųjų radikalų.

 

  1. NATŪRALIAI NETURI GLITIMO
  • Juodieji ryžiai pasižymi žemu glikemijos indeksu, tad yra maistingas pasirinkimas net sergantiems celiakija ar jautriems glitimui.

 

  1. PASIŽYMI MAŽU KALORIJŲ IR CUKRAUS KIEKIU. Nesukelia staigaus cukraus kraujyje šuolio, todėl gali būti geras pasirinkimas besilaikantiems mažesnio kaloringumo dietos, sportuojantiems ar sergantiems II tipo cukriniu diabetu.

Juodieji ryžiai yra universalūs: gali būti valgomi tiek karšti, tiek šalti; galima rinktis sūrius, saldžius ar rūgščius priedus. Puikiai tinka salotoms papildyti ir suteikti sotumo, derinti su šviežiomis ar konservuotomis daržovėmis ir vaisiais, įvairiais sūriais, žuvimis ir jūros gėrybėmis. Galima gaminti risotto ar pudingus. Be to, juodieji ryžiai ypatingai išryškina spalvas, tad patiekalas gaunasi ne tik skanus ir naudingas, bet ir gražus. Išsamių receptų ir idėjų rasite čia. 

Juodieji ryžiai į mūsų krautuvėlę atkeliauja iš nedidelio šeimos ūkio netoli Veronos. Čia jie auginami dar nuo XVI amžiaus, iš kartos į kartą perduodant sukauptą patirtį ir žinias. Šeima žingsnis po žingsnio su patirtimi ir meile seka ryžių augimą nuo sėjos iki galutinio pardavimo etapo.