TIRAMISU

Tai yra vienas žinomiausių ir populiariausių itališkų desertų.  Lengvas, kreminis- puikus itališkos vakarienės akcentas, idealus su kava. Beveik neįmanoma rasti žmogaus, neragavusio šio šedevro.

Tiramisu kilmė siekia 1891 m. Patiekalas, kuriame slepiasi daug legendų. Skirtingi Italijos regionai ir miestai „kovoja“ būti tiramisu gimtine.

Viena legendų sako, kad tiramisu išrastas Sienoje, kur buvo pagamintas kunigaikščiui Cosimo III de Medici. Tuo metu šis desertas buvo vadinamas „zuppa del duca“ ( kunigaikščio sriuba).

Toliau legenda mus perkelia į Turiną, kur sakoma, kad šis desertas buvo sukurtas grafui Camillo Benso. O Emilija Romania 1891 m išleista receptų knyga, kurioje minimas panašus desertas, tik vietoj mascarponės buvo naudojamas sviestas.

Tačiau šios versijos nebuvo laikomos labai rimtomis ar patikimomis. Tikrasis ginčas vyko tarp Veneto ir Friuli Venezia Giulia regionų ( Treviso ir Udine miestų). Friuli Venezia Giulia teigia, kad Tiramisu pasirodė 1950-aisiais viešbučio „Roma“ restorane Udinėje. Ir būtent ši versija žemės ūkio ir maisto išteklių ministerijos faktiškai buvo priskirta kaip tikroji. Tačiau Veneto nenori pasiduoti.

Kol jie nesutaria ir įrodinėja savo tiesą, pasimokykime, kaip teisingai tarti. Tariant pavadinimą, kirtį reikėtų dėti ant paskutiniosios žodžio raidės „Tiramisu“. Išvertus iš italų kalbos, žodis reiškia „kilsterk mane į viršų“.

Beje, „tiramisu” yra penktas žinomiausias itališkas žodis tarp europiečių.

Kiek yra tų pakylėtų šio nuostabaus deserto?

Net neabejojame, kad kiekviena šeimininkė turi savo gudrybių, egzistuoja begalė įvairiausių recepto interpretacijų net pačioje Italijoje, todėl patiekiame tradicinį receptą.

Jums reikės:

300ml espresso kavos

300g mascarpone sūrio

150g cukraus

3-4 kiaušinio trynių

Apie 30 savoiardi sausainių

20g kakavos

Gaminimas:

  • Išvirkite espresso kavą, supilkite į bliūdelį ir leiskite atvėsti.
  • Karščiui atspariame inde išplakite kiaušinio trynius su cukrumi, kol šiek tiek pašviesės. Indą dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu ir nesustodami maišykite. Kiaušinių masė turi būti karšta, bet neužvirti. Geriausias momentas nuimti nuo kaitros yra kai masė pradeda tirštėti.
  • Įmaišykite mascarpone sūrį.
  • Pasiruoškite indą, kuriame norite patiekti desertą- gali būti stiklinės, bliūdeliai ar didesnis indas. Sluoksniuokite pagamintą kremą ir kava sušlapintus sausainukus (sausainių nereikia mirkyti, užtenka tiesiog sušlapinti iš visų pusių). Viršutinis sluoksnis turi būti kremas.
  • Palikite bent porą valandų šaldytuve.
  • Prieš patiekiant apibarstykite kakava.

Pagal šį receptą turėtų gautis 4 porcijos, tačiau, jei gerai pagaminsite, gali užtekti ir vos dviems 😉

Skanaus! Buon appetito!