Skaniai paruoštus makaronus mėgsta ko ne kiekvienas mirtingasis. Kai kyla klausimas, kas nulemia tokį patiekalo populiarumą, pirmiausiai į galvą ateina padažas. Taip, jis atlieka didžiają darbo dalį, tačiau net ir skaniausias padažas ant netinkamai parinktų makaronų gali visomis spalvomis taip ir nesužibėti.
TAI KAIP GIMSTA TOJI MAGIJA?
Čia svarbiausia pastos draugystė su padažu. Tam, kad ši būtų tvirta ir viena kitą papildanti, reikia atkreipti į pačius makaronus: kaip jie gaminami, kokios technologijos naudojamos, kiek laiko džiovinami ir kokie ingredientai puikuojasi sudėtyje.
KODĖL TAI SVARBU?
- Sudėtis padeda atpažinti būsimą formą. Parduotuvėje netikrinus makaronų sudedamosios dalies, ją įvertinti galima išvirus pastą. Jei ši kokybiška, turėtų išlikti standi ir nepraradusi savo linkių. Jeigu produktas gautas masinės gamybos metu, jis greitai sukrenta ir praranda savo formą. Norint akis džiugintis tvirtais makaronais, tarp ingredientų turėtų puikuotis kietieji kviečiai.
- Nuo džiovinimo trukmės ir temperatūros priklauso makaronų maistinė vertė. Dideliuose fabrikuose gaminami makaronai džiovinami tik 2 – 3 valandas, maždaug 100℃, todėl praranda taip organizmui reikalingas medžiagas (pvz., baltymus). Norint juos išlaikyti, pasta džiovinama ilgai, bent 20 valandų, o temperatūra žema apie 20 – 30℃.
- Technologijos daro įtaką makaronų paviršiui. Jeigu gaminami pramoninu būdu, jų paviršius lygus ir slidus. Tai reiškia, kad nors ir paruošite patį skaniausią padažą pasaulyje, jis tiesiog nesigers į makaronus, prie jų sunkiai kibs ir lėkštėje turėsite dvi atskiras patiekalo dalis, kurios niekaip negali susijungti. Kad taip nebūtų, makaronų gamybai naudojamos bronzos formos, kurių dėka pasta tampa šiurkštesne ir porėta, tarsi prašytų tuoj pat būti panardinta į padažą.
KUR RASTI KOKYBIŠKŲ MAKARONŲ?
Jeigu atididžiai ieškosite, galite rasti didžiuosiuose prekybos centruose, tačiau ieškantiems išskirtinumo, vertėtų pasidairyti specializuotose parduotuvėse. Jose dažnai pardavinėjami produktai, atkeliavę tiesiai iš ūkių, gaminančių makaronus, tad, ieškant pastos, gaunama ne tik ji, bet ir istorija apie šeimą, iš kurios atvyko. Viena tokių Itališka krautuvėlė. Savininkai Saulius ir Justina visada maloniai papasakoja apie savo nuotykius Italijoje ir autentiškų produktų paieškas, todėl kiekvieną kartą pasitikėjimas tik auga, o įsitikinus, kad skonis irgi puikus, belieka rekomenduoti kitiems ir paminėti tik geru žodžiu!
Itališkoje krautuvėlėje rasite makaronus, kurie atitinka aukščiau vardintus kriterijus – gaminami iš kietųjų kviečių, džiovinami ilgai žemoje temperatūroje ir „perleidžiami“ per bronzos formas. Negana to, galima pasirinkti su priedais, pavyzdžiui, citrina, burokėliais, baziliku ar net kanapėmis. O mūsų patiekalas buvo gamintas su Fojadine pasta, pagardinta česnakų laiškais.
Dviems sočioms porcijoms reikės:
- 250 g pastos su česnakų laiškais
- 150 g Ricotta sūrio
- 100 g kietojo sūrio
- Pusės citrinos sulčių ir jos žievelės
- 3 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
- Druskos pagal skonį
- Šviežai maltų pipirų
- Žiupsnio džiovintų ir smulkintų aitriųjų paprikų
- Baziliko papuošimui
Eiga:
- Verdame pastą pasūdytame vandenyje pagal nurodytas instrukcijas. Kai sunksite vandenį, pasilikite jo stiklinę, o makaronai tegul lieka puode.
- Į atskirą indą keliauja Ricotta ir kietasis sūriai, citrinos sultinys bei jos žievelė, aliejus, druska, pipirai, džiovinta aitri paprika. Tada įpilame pusę stiklinės vandens, likusio nuo makaronų – išmaišome. Jeigu masė per daug tiršta, dar įpilkite vandens. Ji turi būti pakankamai skysta, kad galėtų tolygiai padengti pastą.
- Taigi, kai dvi patiekalo dalys paruoštos, padažą pilame ant makaronų. Viską gerai išmaišome, dedame į lėkštes, puošiame baziliku ir mėgaujamės!
Skanaus! Buon appetito!
Recepto ir foto autoriai- Viktorija ir Ignas iš Pasiklydusi šakutė. Juos galite sekti instagrame , facebook’e ar skaityti jų maisto blog’ą. Nuostabūs šilti žmonės, jų idėjos ir mintys apie maistą, įvairiausi receptai ir atradimai- net jei neieškote konkretaus recepto, jų paskyros įkvepia gaminti!