ŠPINATŲ IR MASCARPONE SŪRIO TORTAS

Jei pagalvojote, kad nuotraukose gerokai paryškintos spalvos- klystate. Šią nuostabią gaivią spalvą biskvitui suteikia špinatai. Spalvos daug, o skonio šie lapai praktiškai neturi. Idealiai tinka Kalėdoms, bet puikus ir vaikų gimtadieniams.

Ir nors iš pradžių mūsų didysis patempė lūpą, mat nenorėjo žalio torto savo gimtadieniui, parodžius filmuką apie Papajų (atsimenate jį?), nuomonė greitai pasikeitė. Tuomet jau teko slėpti špinatus nuo mažųjų rankyčių.

Aš esu mėgėja receptus adaptuoti, tad biskvito receptą nužiūrėjau iš @beatosvirtuve, o kremą keičiau į gerokai paprastesnį ir greičiau pagaminamą. Aš gaminau rūgštesnį variantą ir naudojau klasikinį derinį- špinatus su juodaisiais serbentais, be jokios abejonės, iš mūsų krautuvėlės. Juodųjų serbentų tyrė yra visiškai natūrali, uogos užaugintos pačiame ūkyje, net laistomi krūmai lietaus ir kalnų vandeniu. Didžiausias šios tyrės išskirtinumas- uogos yra sutrinamos, maišomos su ūkyje sunokusių obuolių tyre ir pasterizuojamos. Jokio kaitinimo ar virimo ir jokio cukraus bei jo pakaitalų!

O biskvitui naudojau ypač tyrą alyvuogių aliejų– tortas turi būti ir naudingas, ne tik skanus ir gražus. Be to, extra virgin alyvuogių aliejus suteikia drėgmės, purumo ir kepinys ilgiau išlieka šviežias. 

Iš tiesų tai vienas greičiausiai pagaminamų tortų ir nereikalaujantis didelės įvairovės produktų. Paprasta, gražu ir labai skanu. Torčiuko neliko akimirksniu!

JUMS REIKĖS:

Biskvitui:

*110 g šviežių špinatų lapų

*1 kiaušinio

*80g cukraus

*1 a.š. vanilinio cukraus

*80g ypač tyro alyvuogių aliejaus

*95g miltų

*1 a.š. kepimo miltelių

*2 v.š. citrinos sulčių

*vienos citrinos žievelės

Kremui:

*200g grietinėlės (plakimui)

*200g mascarpone sūrio

*2 v.š. cukraus pudros

*1 a.š. vanilinio cukraus

*vienos citrinos žievelės

Pertepimui:

*juodųjų serbentų tyrės

Papuošimui:

*šviežių uogų

GAMINIMAS:

Biskvitas:

  • Įkaitiname orkaitę iki 170°C.
  • Špinatus, nutarkuotą vienos citrinos žievelę, citrinos sultis ir ypač tyrą alyvuogių aliejų triname kokteilinėje iki vientisos masės.
  • Kitame inde gerai išplakame kiaušinį su cukrumi (iki baltumo).
  • Sumaišome šias abi mases.
  • Kepimo miltelius sumaišome su miltais ir įsijojame į kiaušinių/špinatų masę. Mediniu šaukštu arba mentele išmaišome. Tai darom atsargiai, nebeplakant.
  • Gautą masę pilame į sviestu išteptą atsegamą biskvito formą ir kepame maždaug 25-30minučių.
  • Iškepus ištraukiame iš orkaitės ir paliekame atvėsti.

Kremas:

  • Išplakame grietinėlę su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi iki standumo.
  • Įmaišome mascarpone sūrį ir nutarkuotos citrinos žievelę.

Torto sutepimas:

*perpjauname atvėsusį biskvitą pusiau arba į  3 dalis.

*vieną biskvito lakštą aptepame juodųjų serbentų tyre.

*užkrečiame gietinėlės-mascarpone sūrio kremo, išlyginame jį  ir dedame antrą biskvitą ant viršaus. Kremo dėjau dosniai, kad biskvitas persigertų, o valgant užtektų drėgmės ir minkštumo.

* ant viršaus vėl krečiame sūrio kremo, išlyginame.

*paliekame pailsėti šaldytuve bent porai valandų, o geriausia- per naktį.

*prieš patiekiant apibarstome uogomis.

P.S. kepant biskvitui, viršus šiek tiek apkeps, paruduos. Perpjovus pusiau ar į kelias dalis, gausite sluoksnį su ruda ir žalia pusėmis. Kai tepiau, žaliąją pusę dėjau ant viršaus, kad matytųsi visu grožiu. Todėl ant torto viršaus kremo visai nesinorėjo dėti. Jei nutarsite palikti torto viršų neapteptą kremu, būtinai dėkite storesnį kremo sluoksnį- taip tortas nebus per sausas.