Parduotuvių lentynose tokiems produktams išskirtos atskiros lentynos, produktai žymimi specialiu ženklu. Tačiau ką jis reiškia? Kuo šie produktai skiriasi nuo įprastų?
Terminai „ekologiškas“, „organinis“, „bio“ ir „eco“, „eko“ reiškia tą patį- produktas pagamintas ekologinės gamybos metu.
Užrašai „tik iš natūralių ingredientų“, „be hormonų“, „genetiškai nemodifikuotas“, „ūkininkų produkcija“, „natūralus“ nepatvirtina, kad maistas yra ekologiškas. Dažnai ūkininkų užauginti produktai yra tikrai aukštos kokybės, tačiau sertifikavimo procesas jiems per brangus, neapsimokantis.
Ekologiški produktai yra auginami, ženklinami ir parduodami pagal griežtus reikalavimus.
Ekologišku maistu galima vadinti produktus, kurie yra užauginti:
- nenaudojant sintetinių trąšų, herbicidų ir pesticidų
- nenaudojant genetiškai modifikuotų organizmų
- nenaudojant antibiotikų
- naudojant natūralias organines trąšas (pvz. kompostas)
- naudojant natūralius derlingumo metodus (pvz. sėjomainą)
Ekologiškuose maisto gaminiuose draudžiama naudoti sintetinius maisto priedus, sintetinius dažiklius ir kvapiąsias medžiagas, hidrintus riebalus.
Dažnai ekologiškai užauginti produktai atrodo mažiau patraukūs, nes nenaudojami jokie išvaizdą pagerinantys priedai.
Ekologiškas produktas yra palankus žmogui ir gamtai. Nenaudojant žalingų sintetinių medžiagų, sudaroma harmoninga sistema, kurioje tausiai naudojami gamtiniai ištekliai, skatinama biologinė įvairovė, mažiau teršiama gamta.
Kodėl ekologiški produktai yra brangesni? Paprastai ekologiškai auginamų produktų derlius yra mažesnis. Žemės dirbimas reikalauja daugiau žmogaus laiko ir fizinių jėgų. Taip pat prisideda aukšti sertifikavimo kaštai.
Norėdami būti tikri, kad valgote saugų produktą, rinkitės ekologišką ir būtinai sertifikuotą- taip valgysite aukščiausios kokybės produktą.
Tokių rasite mūsų krautuvėlės ekologiškų produktų skyrelyje.