XVIII amžiuje Pjemonto triufelis buvo pripažintas vienu skaniausių maisto produktų. Didžiausias šio grybo gerbėjas buvo muzikantas Gioacchino Rossini, kuris baltąjį trumą vadino “grybų Mocartu”. Pjemonto baltasis trumas visada buvo labiausiai vertinamu, tačiau tik XX amžiuje Albos trumas pelnė pasaulinę šlovę. 1933 metais Londono “Times” “karūnavo” trumų karalių.
Baltasis triufelis (Tuber Magnatum Pico) yra labiausiai žinomas ir geidžiamas trumų medžiotojų bei gurmanų laimikis. Grybai paprastai renkami Italijos Pjemonte, Toskanos, Emilija Romanos, Marke, Umbrijos ir Molize bei Kroatijos Istrijos regionuose.
Baltasis triufelis dėl savo retumo ir kvapo laikomas stalo deimantu. Kiekvieną kartą unikalus ir nepakartojamas, nes visas geriausias savybes įgyja iš gamtos: žemės, lietaus ir vėjo. Baltasis Albos trumas yra spontaniškas grybas: auga išskirtinai natūraliomis gamtos sąlygomis, jo neįmanoma auginti grybų fermose, kaip pvz. juodojo trumo, todėl yra retesnis ir brangesnis. 100% natūraliai užaugę baltieji triufeliai glaudžiasi prie gluosnių, tuopų, skroblų, ąžuolų ir lazdynų šaknų, gyvena simbiozėje su jais.
Ar žinote, kad baltojo trumo aromatas yra itin sudėtingas ir, priklausomai nuo dirvožemio sąlygų, galima atpažinti iki 17 skirtingų kvapų! Aromatas yra labai ryškus, bet malonus, jame susilieja parmezano ir česnako natos.
Lengvai atpažįstamas iš rutuliškos, dažnai suplotos ir netaisyklingos formos bei lygaus, ochros arba aukso geltonumo paviršiaus, kartais su rudais plotais. Baltojo trumo gleba (minkštimas) yra nuo baltos iki geltonos spalvos su rusvais atspalviais ir daugybe baltų šakotų gyslų.
Randamas nuo vasaros pabaigos, visą rudenį iki žiemos pradžios (nuo rugsėjo iki sausio pradžios), priklausomai nuo klimato sąlygų. Baltajam trumui reikalinga turtinga kalciu, minkšta ir drėgna ištisus metus dirva, gerai vėjo pasiekiama vieta. Jis mėgsta 600-700 aukštyje esančius smėlingus ir molingus plotus, miškingas vietas.
Kvapniausias gamtos elementas- baltasis trumas- naudojamas kaip pagardas, užtarkuojamas ant patiekalo paskutinę minutę, siekiant išlaikyti geriausias grybo savybes.
Baltasis Alba trumas laikomas vienu geriausių triufelių. Šio tikro ir nenuspėjamo produkto mėgėjai pasiryžę nukeliauti tūkstančius kilometrų tam, kad paragautų šio unikalaus skonio, pajaustų išskirtines ir itin vertinamas organoleptines savybes.
Didžiausias baltasis trumas buvo rastas Kroatijoje, netoli Buje. Jis svėrė 1,31 kg ir buvo įtrauktas į Pasaulio Guinness rekordų knygą.
Rekordinė suma, už kurią parduotas maždaug 1,5 kg svėręs baltasis trumas, siekė 330 000 $.
Sezono metu šviežių baltųjų trumų parsiunčiame tiesiai iš Italijos per 12-72 valandas. Pagal poreikį parskraidiname kad ir vieną grybą. Viskas, ką Jums reikia padaryti- susisiekti su mumis, o mes pasirūpinsime, kad Jus pasiektų šviežiausi trumai!
Kartu su trumu rekomenduojame įsigyti ir trumų pjaustyklę bei trumų serviravimo rinkinį– taip galėsite pasimėgauti išskirtiniu aromatu ir lygiais plonais grybo griežinėliais.
Brangus ir geidžiamas grybas, bet kokį patiekalą gali paversti ypatingu!