KOKIOS KAVOS PUPELĖS PAČIOS GERIAUSIOS?

raudonos kavos pupelės ant šakos

Kiek kavos rūšių galite išvardinti? O kiek iš jų paprastai atsiduria Jūsų rytiniame kavos puodelyje?

Manoma, kad yra apie 120 kavos rūšių. Arabica ir Robusta yra tiesiog dvi komerciškai svarbiausios, labiausiai paplitusios. Sunku būtų išnagrinėti visas egzistuojančias kavos rūšis, tad norime praplėsti žinių apie kavą ribas tiems, kurie straipsnio pradžioje pagalvojo apie vos vieną ar du pavadinimus.

Panagrinėkime 4 kavos pupelių rūšis: Arabica, Robusta, Excelsa ir Liberica. Nors visos tinkamos puikiam kavos puodeliui, visos jos yra skirtingos savo skoniu ir savybėmis.

Arabica ir Robusta yra dvi plačiausiai paplitusios pasaulyje kavos pupelių rūšys, O štai Liberica ir Excelsa- gerokai retesnės, mažiau dėmesio sulaukiančios kavos rūšys. Kodėl taip yra, kuo skiriasi ir kuo panašios, kokiomis savybėmis pasižymi kiekviena kavos pupelių rūšis?

 

ARABICA yra pati populiariausia, sudaro maždaug 60% pasaulinės kavos rinkos. Auga ant Arabica augalo.

Kilusi iš Etiopijos, auginama Brazilijoje, Indonezijoje ar vietovėse, pasižyminčiose atogrąžų klimatu ir aukštais kalnais. Populiariausios Arabica kavos veislės yra Typica ir Bourbon.

Arabica augalas yra trapus, lepus, reikalauja daug maistinių medžiagų. Auga dideliame aukštyje, derlingame dirvožemyje, kur yra ir saulės, ir šėšėlio. Jautrus kenkėjams, temperatūrų kaitai ir priežiūrai. 

Arabikos kavos pupelės pasižymi plačia skonio palete ir, priklausomai nuo rūšies, vietos, apdirbimo ir skrudinimo, nuo minkšto ir saldaus iki aštraus skonio. Aromato ir skonio paletė gali kisti nuo gėlių, citrusinių vaisių, kaulavaisių iki riešutų, šokolado, iriso. Arabica kava vertinama dėl savo skonio sudėtingumo, saldumo, pusiausvyros ir rūgštingumo.

Arabica pupelėje yra maždaug 1.2-1.6 % kofeino.

 

ROBUSTA kavos pupelės auga ant Coffea Canephora augalo ir yra antroji pagal populiarumą kava pasaulyje, sudaranti 40% pasaulinės kavos rinkos.

Kilusi iš Afrikos vietovių į pietus nuo Sacharos ir dažnai auginama Afrikos rytuose, Indonezijoje, tačiau didžiausios Robusta kavos pupelių plantacijos yra Vietname. Dvi populiariausios Robusta veislės yra Erecta ir Nganda.

Viena geriausių Robusta augalo savybių yra atsparumas kenkėjams ir ligoms. Kenkėjai vengia kartaus kofeino skonio, o augalo mikrobinės savybės apsaugo nuo ligų. Auginama mažame aukštyje, tad reikalauja mažiau išteklių.

Robusta kavos pupelėms trūksta saldumo ir sudėtingumo, būdingas atšiaurus, intensyvus kartokas skonis, kurį daugelis apibūdintų kaip panašų į degintą gumą. Dažnai maišoma su kitomis kavos pupelių rūšimis stipresniam skoniui išgauti. Labai dažnai naudojama tirpios kavos gamybai.

Robusta pupelėje yra maždaug 2.2-2.7% kofeino.

 

LIBERICA kavos pupelės (Coffea liberica) kilusios iš Liberijos, dabar dažniausiai auginamos Filipinuose, Indonezijoje ir Malaizijoje. Įdomu tai, kad Filipinuose 70% visos čia auganimos kavos sudaro būtent Liberica.

Liberica yra ligoms ir kenkėjams atsparus augalas (panašiai kaip Robusta) ir dėl gilių šaknų bei kietų lapų yra tvirtesnis nei Arabica. Liberica kavos uogos yra beveik dvigubai didesnės už arabica ir robusta, savo netaisyklinga forma primena migdolo riešutą ar ašarą, ir turi daugiau minkštimo, kuris natūraliai džiovinamas fermentuojasi ir įgauna vaisių skonį. Kavamedžiai yra labai aukšti, todėl sunkiau prižiūrėti ir skinti. Daugiau darbo ir jėgų reikalaujanti medžių priežiūra, ilgesnis nokimo ir džiovinimo laikas reiškia didesnes gamybos sąnaudas ir, be abejo, kainą.

Natūraliai apdorota liberikos kava linkusi turėti duonmedžio (jackfruit), dūminį, medienos skonį, o plaunant išgaunama daugiau citrusinių ir gėlių, šokolado skonių. Dažnai sakoma, kad Liberica yra net saldesnė už arabiką.

Liberica pupelėje yra maždaug 1.23% kofeino.

 

EXCELSA arba Coffea dewevrei buvo atrasta visai neseniai- 1904 m. Centrinėje Afrikoje, dabar auginama Pietyčių Azijoje ir Afrikoje, daugiausiai- Vietname ir Čade.

Šios rūšies rinka yra labai nedidelė. Bendruomenės, auginančios šią kavą, iš kartos į kartą perduoda auginimo subtilybes, dažnai patys pasilieka pupeles savo reikmėms. Tai rečiausia (užima vos 1% pasaulinės kavos rinkos) ir brangiausia kava.

Excelsa yra itin didelis lapingas augalas, panašus į medį, reikalaujantis priežiūros ir vertikalios augimo erdvės, auga 1000-1300 m virš jūros lygio aukštyje. Medžio aukštis gali siekti 15 metrų, o viršūnės skersmuo 6-7 metrai. Pupelės asimetriškos- maždaug 9 mm ilgio ir 6 mm pločio, dažnai apibūdinamos kaip paliekančios ilgalaikį poskonį burnoje ir turinčios dvigubai mažiau kofeino nei Arabica pupelės.  

Excelsa kavos pupelės turi unikalų švelnų, bet sudėtingą aromatą su riešutų, šokolado ir karamelės užuominomis. Skonio natos gali svyruoti nuo saldžių iki aštrių ir vaisinių. Vidutiniškai skrudinta kava gali turėti uogų ir vaisių natas, medienos skonį. Skrudinant ilgiau, pupelės įgyja tvirtesnį kūną su šokolado ir grietinėlės natomis. Stiprus, aromatingas ir žemiškas skonis mėgstamas tų, kurie vertina unikalią kavą su  tobula saldumo ir sudėtingumo pusiausvyra.

Excelsa kavos pupelėje yra maždaug 0.86-1.13% kofeino.

 

Viena kavos pupelių rūšis nebūtinai geresnė už kitą- priklauso nuo pageidavimų. Jei patinka saldūs, lengvi, vaisiniai skoniai, greičiausiai labiau patiks Arabica ar Excelsa; jei mėgstate žemiškesnį, kartesnį, tvirtesnį skonį, verta ragauti Robusta ar Liberica.

O nenorintiems rinktis kraštutinumų, rekomenduojame ragauti kavos pupelių mišinius. Mišiniai ruošiami maišant skirtingas kavos pupelių rūšis, išgaunant elegantišką skonio subtilumą.

Mūsų krautuvėlėje rasite 100% Arabica ir įvairių šviežiai skrudintos kavos mišinių. Kava atkeliauja tiesiai iš skrudintojų Italijoje, kuriuos vienija šeimos tradicijos. Visi turi savitą kavos pupelių apdirbimo būdą, iš kartos į kartą perduotus receptus ir skrudinimo subtilybes, kruopščiai atliekamas pažangiausia technika.

Kava, kuria mėgaujasi profesionalai ir mėgėjai, vos kelių paspaudimų atstumu nuo Jūsų puodelio. Nėra kito būdo atrasti tą tobulą Jūsų kavą, kaip tik paragauti 😉