BAZILIKŲ IR ALYVUOGIŲ ALIEJAUS LEDAI

“Bazilikai ir alyvuogių aliejus leduose? Ir dar ledai papildomai apipilti aliejumi? Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tai keistas derinys, bet, patikėkit manim, šis desertas yra nerealiai skanus!”- tokiu įspūdžiu dalinasi Ieva iš “Dar kąsnelį“. O mes džiaugiamės, kad alyvuogių aliejaus valgymo būdų sąrašas pildosi ir desertais 🙂

“Bazilikų ir vanilinių ledų derinį esu atradusi jau kadaise. Nuo tada bazilikas man pirmiausia sukelia mintis apie ledus, o ne pomidorų padažą. Apie ledų gardinimą alyvuogių aliejumi taip pat ne kartą esu pagalvojusi, bet vis neprisiruošdavau pabandyti. Gavusi puikių dovanų iš Itališka krautuvėlė, tarp kurių buvo ir ypač tyras švelnaus skonio Manestrini Gocce di Lago alyvuogių aliejus, prisiruošiau šią savo mintį įgyvendinti.

Frantoio Manestrini – tai italų šeimos tradicijomis paremtas modernus ūkis, kuriame alyvuogių aliejus, norint išlaikyti pačią geriausią kokybę, yra spaudžiamas tą pačią dieną, tik nuskynus alyvuoges.

Gamintojas teigia, kad šis aliejus neužgožia maisto skonio, o tik sustiprina jį. Tą išties galiu patvirtinti. Jei atvirai, kol atlikau šių ledų fotosesiją, aliejaus juose pripyliau tikrai daug, bet valgant jis taip maloniai derėjo, kad net nekilo minčių, kad jo galėtų būti mažiau.

Jei gaminti naminius ledus vis tik pasirodytų per daug sudėtinga, bent jau pamėginkit ledus, kad ir vanilinius, pagardinti aliejumi. Gal ir Jums patiks taip, kaip patiko mums.

Jums reikės:

  • 3 kiaušinių trynių
  • 200 ml riebios grietinėlės (35-36% riebumo)
  • 200 ml liesos grietinėlės (10-12% riebumo)
  • 200 ml pieno (3.5 % riebumo)
  • 150 g cukraus
  • 15 g šviežio baziliko lapelių
  • 100 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus + papildomai pagardinimui (naudojau Manestrini Gocce di Lago)
  • 1 a.š. vanilės pastos ar ekstrakto
  • Žiupsnio druskos

Gaminimas:

  • Abiejų rūšių grietinėlę ir pieną sumaišykite su 100 g cukraus, vanilės pasta ir druska. Sudėkite baziliko lapelius. Viską kaitinkite, kol suputos, mišinys pasidarys karštas, bet neužvirs. Periodiškai vis pamaišykite, kad neapsitrauktų plėvele. Perkoškite ir atidėkite bazilikus.
  • Tuo tarpu trynius plaktuvu plakite su 50 g cukraus, kol cukrus ištirps ir tryniai pabals.
  • Intensyviai maišant, silpna srovele supilkite karštą pieno ir grietinėlės mišinį. Sudėkite atidėtus bazilikus atgal į kremą. Kremą šildykite ant nedidelės kaitros, nuolat maišant visose puodo pusėse (ir šonuose, ir viduryje). Kaitinkite, kol pradės tirštėti. Kai pastebėsite, kad maišant kremas sukasi ne taip stipriai, kaip pradžioje, pakabinus šaukštu masė ne bėga, o lėčiau varva, o perbraukus per šaukštą pirštu, trumpam lieka takelis, virti nustokite. Vėl nukoškite bazilikus.
  • Bazilikus sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Aliejų perkoškite, supilkite į kremą ir gerai įmaišykite.
  • Kremo paviršių apdenkite maistine plėvele ir masę pilnai atvėsinkite šaldytuve. Kuo masė bus vėsesnė, tuo geriau.
  • Supilkite masę į ledų gaminimo aparatą ir sukite apie 30-40 min. Perdėkite į indą su dangčiu ir palaikykite šaldiklyje bent keletą valandų arba kol ledai taps pakankamai tiršti.
  • Jei ledų gaminimo aparato neturite, atvėsintą ledų masę iš karto dėkite į šaldiklį ir kas valandą perplakite bent 2 kartus.
  • Patiekite apipylę alyvuogių aliejumi ir jo negailėkit. Jis čia nuostabiai tinka!”

Skanaus! Buon appetito!

Receptas sukurtas Ievos iš “Dar kąsnelį”. Daugiau jos įkvepiančių receptų tinklaraštyje arba Instagram paskyroje.