AFFOGATO AL CAFFE

AFFOGATO AL CAFFE

Italų virtuvė garsėja daugybe kavos desertų (kaip Tiramisu), pyragų ir kepinių. Tačiau vasaros stalo pažiba šeimos pietų ar vakarienės su draugais metu yra Affogato al caffe. Tai geros kokybės espresso ir naminių ledų desertas.  

Nors ledai atsirado dar romėnų laikais, prie jų populiarumo labai prisidėjo Florencijos gyventojas Francesco Procopio, kuris savo kavinėje Paryžiuje 1600m. išrado ledų aparatą. Išradimas labai greitai pasiekė Italiją, tapo ypač populiarus ir importuojamas į kitas šalis. Affogato al caffe paplito Italijoje praėjusio amžiaus penktame dešimtmetyje, išgarsėjo ir buvo ypač populiarus Europoje ir JAV. Kol George Howell neišrado Frappuccino– šis ledų ir kavos kokteilis atsirado, kad pagerbtų Affogato, kaip kita deserto versija. Kai Starbucks pirko „Howell‘s Coffee“  tinklą, sandoryje buvo prekės ženklas ir receptai, įskaitant Frappuccino. Tokiu būdu Affogato liko šėšėlyje.  

Affogato al caffe yra gaminamas tik iš dviejų ingredientų- kavos ir ledų. Paruošti labai paprasta: tereikia paruošti dvigubą espresso ir panardinti pasirinkto skonio ledų rutuliuką. Tiesa, labai svarbu tinkamai pasirinkti ledų skonį. Visų pirma- „auksinė taisyklė“: niekada nenaudokite kavos skonio ledų. Klasikiniame recepte naudojami vaniliniai ledai, puikiai tinka kremo (Crema), pieno (Fior di latte), riešutų (pvz pistacijų) skoniai.  

Taip pat pasirūpinkite aukšta, permatoma stikline ar taure- taip matysis deserto sluoksniai. Ir būtinai reikalingas ilgas šaukštelis.

Šį kartą Affogato gamino mūsų draugai Pasiklydusi šakutė:

„Netikėtai užsinorėjus deserto dažnai galvojame, ką galėtume greitai išsikepti. Tačiau retai į galvą šauna paprasčiausi variantai, kuriems gali prireikti tik 5 min. Kalbame apie „affogato” kavos gėrimą, kuris pirmojo karantino metu sulaukė nemažai dėmesio. Jis ruošiamas su espresso kava ir dažniausiai vaniliniu plombyru, tačiau jiems puikiausiai tiktų, ko gero, visi ne vaisių pagrindo ledai. 

Skaniam espresui paruošti reikalingos kokybiškos, išmyluotos kavos pupelės. Reiktų manyti, kad italai savo rytų nesiryžtų pradėti prėsko skonio kava, todėl su džiaugsmu priėmėme SUPREMO kavos kapsules iš  @italiskakrautuvele ir, ištikus cukraus badui, karamelinius ledus apliejome kava. 

Paprasčiausiam variantui reikalinga tik kava ir ledai, o visa kita – Jūsų fantazijos reikalas! Stiklinės kraštus galite pamirkyti ištirpusiame šokolade ir apibarstyti smulkintais riešutais ar spalvotomis desertų dekoracijomis. Jeigu to negana, merkite sausainį ar kitą mėgstamą batonėlį. 

Rekomenduojamas espresso ir ledų santykis – 2:3.”

P.S. Panaudotos kapsulės kompostuojamos! O jas apžiūrėkite štai čia .

Nuotraukos Viktorijos ir Igno iš www.pasiklydusisakute.lt