GRIKIŲ MILTŲ TORTAS SU BRUKNĖMIS IR SERBENTAIS

Kažkada draugė įdavė Renatos Ničajienės knygą „Gero maisto dienoraštis. Žiema“, nes gavo dovanų ir jai pasirodė, kad senelis susimaišė, ne jai adresuotą dovaną atnešė. O man ši knyga- tarsi idėjų lobis. Ypač kalėdiniu periodu. Visą kūčių stalą galima paruošti pagal knygos receptus! Šį torto receptą esu nusižiūrėjusi ir pasižymėjusi jau seniai, tad šiais metais pagaliau prisiruošiau pabandyti. Ir visiškai nenusivyliau. Jis tikrai nėra itališkas, jis tikrai nėra be cukraus (juk tortas!), bet jis- tikrų tikriausias lietuviškas tortas.      

JUMS REIKĖS:

Biskvitui:

150g grikių miltų

100g cukraus (naudojau nerafinuotą rudą)

6 kiaušinių

2 a.š. kepimo miltelių

1 a.š. malto cinamono

Žiupsnelio jūros druskos

Pertepimui:

1 stiklinės trintų šviežių bruknių

100g serbentų tyrės

50g medaus

Kremui:

300g grietinėlės (plakimui)

150-200g mascarpone sūrio (originaliame recepte- kreminės varškės sūris, bet jo neturėjau)

100g rudo cukraus

1 citrinos (žievelės ir sulčių)

Vanilės

Papuošimui:

šviežių uogų

GAMINIMAS:

Grikių miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi, o baltymus išplakite iki standžių putų. Į gerai išplaktų trynių masę pamažu berkite miltus, maišykite iki vientisos masės. Tuomet atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus.

Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, patepkite sviestu arba alyvuogių aliejumi ir pilkite gautą masę. Kepkite apie 40 minučių 180°C orkaitėje.    

Kol kepa biskvitas, gaminkite pertepimus:

  • Šviežias bruknes (naudojau šaldytas) ir medų sutrinkite blenderiu.
  • Išplakite grietinėlę su cukrumi iki standumo. Berkite nutarkuotą citrinos žievelę ir vanilę, pilkite citrinos sultis. Sumaišykite su mascarpone sūriu.

Iškepusį ir atvėsusį biskvitą pjaukite, suformuodami 3 daugmaž vienodo storio „blynus“. Apatinį biskvitą gausiai tepkite trinta bruknių mase, tada grietinėlės kremu. Antrąjį biskvitą tepkite serbentų tyre ir dėkite apteptąja puse ant grietinėlės kremo. Kitą antrojo biskvito pusę tepkite bruknių mase, tuomet grietinėlės kremu. Taip sluoksniuokite visus tris biskvito sluoksnius. Torto viršų aptepkite grietinėlės kremu ir palikite bent per naktį.

Pastabos:

  • Originaliame recepte naudojamos aguonos papuošimui. Manau, kitą kartą kepant, pabandysiu aguonų įberti ir į biskvitą.
  • Tiktų bet kokios rūgščios šviežios arba šaldytos uogos.
  • Jei neturite grikių miltų, pakepintus grikius galima susimalti namuose. Tokiu atveju rekomenduoju sumalti tikrai labai smulkiai, nes išbrinkę grikių dalelės jausis kaip mažos kruopos.
  • Kuo storesnis grietinėlės kremo sluoksnis, tuo skaniau.

Skanaus!