PASTA CHITARRA: ISTORIJA, TRADICIJOS IR ĮDOMYBĖS

makaronu gaminimas

Lyg ir gerai pažįstami spaghetti, bet šiek tiek kitokie. Mažų detalių galime ir nesureikšminti, nepastebėti, bet makaronų formoje slypi istorija, tapatybė ir tradicijos.

Spaghetti alla Chitarra yra ilga ir kvadratinę formą turinti pasta, kilusi iš Abruco regiono. Forma nekito jau daugiau nei 500 metų, o pavadinimas pasikeitė kelis kartus. Bet apie tai- nuo pradžių ↓

Apie 1500 metus Abruzzo regione gamindavo „maccheroni a lu Rentrocele“: iškočiojama maždaug 3 mm storio pastos tešla iš kietųjų kviečių miltų ir dantytu geležiniu kočėlu formuojami ilgi, panašūs į spaghetti, tik kvadratines kraštines turintys makaronai. Kočėlą vadindavo „ferro per macaroni“ arba „ruzzolo“, o gauta pasta- „maccheroni a lu rentrocele“.

Apie 1860 m buvo išrastas įrankis, gavęs „maccarunare“ arba „carratore“ vardą. Tai stačiakampis medinis rėmas su kas 2-3 mm įtemptomis metalinėmis stygomis. Šis naujas įrankis greitai paplito ir pakeitė ruzzolo. Pavadinimas „carratore“ kilęs iš prancūziško žodžio „carrer“. Ir tik XX amžiaus pradžioje „carratore“ imta vadinti chitarra dėl savo panašumo į gitaros stygas. Tešlą padėjus ant rėmo su plieninėmis vielomis arba virvelėmis ir slystant kočėlu, tešla supjaustoma juostelėmis. Šeimininkės darbą baigia pirštu perbraukdamos per stygas, tarsi grojant gitara.

Likusi kvadratinė kraštinė turi daug šiurkštumo, todėl ideali prilipti sudėtingesniems, sunkesniems, sodresniems, tvirtesniems padažams. Šios formos pasta tinka su bet kokiu padažu, tačiau tobuliausias klasikinis Abruzzo derinys yra mėsa ir pomidorais. Čia įprasta valgyti spaghetti alla chitarra con le pallottine– „pallotte“ čia reiškia jautienos „kukuliukai“. Arba mėsos ragù su pomidorais ir baziliku, dažniausiai iš ėrienos, kiaulienos ir veršienos mišinio. Sezono metu itin mėgiamas chitarra derinys su trumais (triufeliais) ar jūros gėrybėmis.

Įdomu tai, kad skirtinguose regionuose ta pati chitarra pasta yra vadinama skirtingai: Abruzzo regione ji vadinama tonnarelli, Molisecirioli, Basilicata ir Apulia vietovėse- troccoli, Marchechitarrine.

Kviečių manų miltai, kiaušiniai ir žiupsnelis druskos- toks paprastas šviežios pastos receptas, šimtmečius lydintis italų kasdieninį ir švenčių stalą. Ypatingas italų virtuvės dėmesys skiriamas produktų kokybei. Labiausiai vertinami mažais kiekiais, tačiau su visa meile užauginti ir pagaminti produktai. Būtent tokius mes parvežame į savo krautuvėlę.

Chitarra Antica pastos, pagamintos pagal autentiškus amatininkų metodus, galite paragauti ir Lietuvoje- užsakymus siunčiame visoje Lietuvoje.

Geriausi kietagrūdžiai kviečiai, šaltinio vanduo, lėtas džiovinimas natūralioje temperatūroje paprastą produktą paverčia ypatingai vertinamu dėl skonio ir tekstūros. Toks senovinis gamybos procesas sunaudoja daugiau laiko ir erdvės, o tai lemia nedidelius kiekius. Išlaikyti praeities makaronų skonį ir kokybę- paslaptis, kurią Cocco šeima perduoda iš kartos į kartą.

Paragaukite autentiškų produktų ir Jūs! www.italiskakrautuvele.lt