Ūkis: jau trys Lucenti šeimos kartos gamina balzaminį actą, naudodami išskirtinai savo žemėse, netoli Modenos (Reggio Emilia regione), užaugintas vynuoges. „Nuo pat pradžių norėjome eiti paprastumo, autentiškumo ir kantrybės keliu. Reikia laukti, kol vynuogių misa pateks į statinę ir pasieks tinkamą saldumo ir rūgštingumo balansą. Visas gamybos procesas paklūsta tradicijų ir gamtos taisyklėms, todėl mūsų ūkyje nenaudojami tirštikliai, dažikliai, sulfitai ir konservantai“.
Acetaia Lucenti istorija prasidėjo nuo mamos Emilijos, gimusios Modenoje, pasiturinčioje šeimoje. Iškart po karo, būdama dar visai jauna, ji tapo ponia Lucenti ir kaip kraitį atsinešė keletą statinių balzaminio acto. Naujoji vyndarių šeima nesirūpino atsineštomis statinaitėmis visai nerūpėjo. Vienintelė Emilija karts nuo karto užlipdavo į palėpę patikrinti jų ir kartą per metus įpilti misos. 60-ųjų pabaigoje, pasikeitus vyno gamybos taisyklėms, Lucenti šeima sustabdė vynininkystės veiklą: prižiūrėjo turimus vynuogynus, o derlių parduodavo aplinkinėms vyninėms. Tuo metu suprato, kad statinaitėse esantis produktas turi puikių savybių ir nusprendė pradėti savo acto gamybos veiklą, žinomą kaip acetaia.
Dėdė Vasco, įgudęs statinių meistras, senąsias vyno statinaites perdarė į mažesnes, labiau tinkančias actui laikyti. O Emilija iš savo vynuogių kasmet gamina misą statinaitėms užpildyti.
Acetaia Lucenti ūkis gali pasidžiaugti, kad yra vieni iš nedaugelio visiškai savarankiškų gamintojų: visi gamybos etapai vyksta pačiame ūkyje, laikantis senų šeimos tradicijų. Visi produktai gaminami nenaudojant tirštiklių ir dažiklių, pasitelkiant laiką, gamtą, žinias ir kantrybę.
2011 m. „Palio Matildico“ konkurse, skirtame tradiciniams balzaminio acto gamintojams, balzaminio acto asociacija Lucenti Acetaia skyrė pirmąją vietą iš daugiau nei 500 patikrintų acto mėginių. Tai aukščiausias galimas Reggia Emilia provincijos pripažinimas.
Sudėtis: vyno actas, virta vynuogių misa. Sudėtyje yra sulfitų*. Be tirštiklių ir dažiklių, be konservantų. *tik natūraliai vynuogėse esantys sulfitai.
Laikymo rekomendacijos: laikyti sausoje ir vėsioje vietoje, toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.
Kiekis: 250 ml
Gamintojas: Via Serraglio 11, 42014 Castellarano (RE), Italia