Juodasis žieminis trumas, Tuber melanosporum Vitt.,– subtilaus ir elegantiško aromato, melsvai juodos išorės su juodai violetiniu minkštimu.
Alternatyvūs pavadinimai: juodasis trumas, Perigord trumas, prancūziškas juodasis trumas, žieminis trumas, Precious black winter truffle, Norcia truffle, nero pregiato.
Dėl išskirtinio skonio ir aromato žiemos trumas Melanosporum yra vienas iš brangiausių valgomų grybų pasaulyje ir laikomas vertingiausiu iš juodųjų trumų šeimos.
Subtilaus ir elegantiško aromato, melsvai juodos išorės su juodai violetiniu minkštimu.
Italijoje dažniausiai randamas Umbria, Marche, Abruzzo apylinkėse; auga simbiozėje su ąžuolu, lazdyno riešutu. Renkamas gruodžio-kovo mėnesiais.
Žieminis trumas yra rutuliškos, dažnai netaisyklingos formos. Šiurkščios, rusvai juodos išorės su viršūnėje įdubusiomis, daugiakampėmis karpomis. Grybo vidus yra rudos arba rausvai juodos spalvos su šviesiomis, plonomis ir labai šakotomis gyslomis. Auga iki pusės metro gylyje ir gali užaugti iki obuolio dydžio. Mėgsta ąžuolų, lazdynų, skroblų ir spygliuočių draugiją. Šio trumo augimo vietose augmenija menka, o žolė po medžiu reta dėl grybienos poveikio.
Natūraliai augantis renkamas visoje Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, tačiau gali būti ir auginamas. Australija yra viena didžiausių melanosporum augintoja. Australijoje mūsų vasarą yra žiema, o tai reiškia, kad šie trumai gali būti Europos rinkoje bent pusę metų- nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio (kuomet Australijoje yra žiema), o paskui lapkričio-kovo mėnesiais, kuomet auga Europos šalyse.
Juodasis žieminis triufelis virtuvėje naudojamas ne tik kaip pagardas ir pagrindinio patiekalo akcentas, bet ir kaip ingredientas, nes yra gerokai atsparesnis kepimui/ šildymui nei baltasis trumas. Galima gardinti paukštieną, jūros gėrybes, bulves, sūrius, kiaušinių patiekalus, ryžius, daržoves, makaronus, vaisius. Su juodaisiais žiemos trumai gaminami padažai, kremai, užtepėlės, sviestas, druska ir kiti pagardai.
Ūkis: “Visko pradžia- žemė”- taip sako gamintojas. Įmonės įkūrėjai įsitikinę, kad gimti ir užaugti Italijos širdyje yra privilegija ir galimybė, kurią jie vysto nuo 2006 metų. Gerai pažindami savo šalį ir dirvožemio ypatybes, trumus iš įvairiausių Italijos vietų įmonė gali pasiūlyti ištisus metus. Tik patys geriausi trumai, unikalūs savo skoniu, aromatu ir išvaizda. Kiekvienas grybas paliečiamas ir tikrinamas rankomis, siekiant pasiūlyti geriausią savo klientams ir užmegzti pasitikėjimu paremtus santykius. “Mums tai ne darbas, o pats gyvenimas, susipynęs ir susijęs su mūsų kraštu, su mūsų žeme jau daugiau nei 30 metų“.
Kilmė: Italija
Laikymo rekomendacijos: laikyti šaldytuve, sandariame inde, suvyniotus į gerai drėgmę sugeriantį popierių. Rekomenduojame popierių keisti kiekvieną dieną ir trumus suvartoti per 7 dienas.
Grynasis kiekis: nuo 50g
Tiekėjas: Geofoods S.r.l.- Via Aspromonte Bucchi 18, 06012 Citta di Castello (PG), Italia