Trumpi, ilgi, sukti, stori, ploni… Yra begalė pastos (makaronų) formų.  Ar kada susimąstėte,  kam reikalinga tokia formų įvairovė?

Italai sako, kad kiekviena forma yra sukurta tam, kad geriau derėtų su tam tikro tirštumo ir sudėties padažu. Taigi, kokia pastos (makaronų) forma kokiam padažui tinka?

 

VAMZDELIAI   Pvz. penne (lygūs stambūs vamzdeliai),  penne rigate ( vamzdeliai įžambiai nupjauti), riesti rageliai, cannelloni (stori vamzdeliai), paccheri

Tuščias makarono vidurys labai tinka įvairiems padažo ingredientams „gaudyti“. Padažo ingredientų dydis turėtų būti toks, kad tilptų į vamzdelio vidų. Didesni ingredientų  gabaliukai tiks didesniems vamzdeliams, smulkiau pjaustyti- mažesniems. Padažas turėtų būti tirštas, kad užpildytų makarono vidų.

 

SUKTI    Pvz: fussili (sraigteliai), farfalle (kaspinėliai)

Maži susuktų makaronų tarpeliai ir įdubimai idealiai tinka gardinti padažus su smulkiai pjaustytais/ trintais/maltais ingredientais (pvz pesto, sūrio, tuno).

 

ILGI     (pvz spagetti, tagliatelle, pappardelle)

Ilgi makaronai gali būti ploni ir stori. Ploniems, subtiliems (spagečiai, vermišeliai) reikėtų lengvų, grietinėlės ar aliejaus padažų. O storesnius makaronus (tagliatelle, pappardelle) verčiau derinti su ryškesniais padažais- ragu alla bolognese, grybų ar stambiai kapotų pomidorų.

 

ĮDARYTI MAKARONAI (tortellini, raviolli)

Šių makaronų įdare jau yra daug skonio ir ten yra visa patiekalo esmė, tad tradiciškai patiekiami su lengvais sviesto ar aliejaus padažais. Kai kuriuose regionuose (pvz šiaurės Italijoje) įdaryti makaronai gali būti patiekti karštame sultinyje ( pvz tortellini in brodo).

 

SMULKŪS

Mažučiai makaronai labiausiai yra mėgstami vaikų, gali būti raidžių, gėlyčių, kriauklyčių, kaspinėlių, žvaigždučių formos. Tokie makaronai su padažais retai kada tiekiami- jie geriausiai tiks sriuboms gardinti, ypač, jei norite sultinį paversti sotesniu ar tirštesniu. Jie taip pat tiks šaltoms salotoms.

Panašūs