Būdami Lietuvoje taip pasiilgstam Italijos, kad net pyragas kelia nostalgiją.
Pyragą iškepti buvau įkvėpta Renatos iš „Sezoninė virtuvė”. Kaltas mūsų susitikimas, kvepiantis kava ir pilnas kelionių po Italiją įspūdžių. Šis receptas krito į akį dėl kelių priežasčių: nes gimęs Sirmione miestelyje šalia Gardos ežero (visai šalia mūsų itališkųjų namų), receptą Renatai užrašė pati italė, o susitikome kaip tik tuo metu, kai buvo skinamos alyvuogės ir spaudžiamas naujo derliaus alyvuogių aliejus, kuris šiame deserte vaidina labai nemenką rolę.
Turbūt nenustebsite, kad vietoj sviesto yra naudojamas ypač tyras alyvuogių aliejus– taip daro dažna italė šeimininkė. Mat kepinys yra drėgnesnis, puresnis ir ilgiau išsilaiko šviežias, nesudžiūna. Pyragas toks skanus, kad vos spėjo ataušti ir liko tik trupiniai.
Beje, šis receptas patiks vengiantiems miltų- jų nėra nė šaukšto!
Jums reikės:
- 2 morkų
- 100-150 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 125 ml ypač tyro aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus
- 3 kiaušinių
- 250 g migdolų arba migdolų miltų
- Vanilės
- 1 šaukštelio malto kardamono
- 1 apelsino nutarkuotos žievelės
- Žiupsnelio druskos
Papuošimui: 100 g migdolų riešutų, kokosų drožlių miltelių.
Gaminimas:
- Migdolus lengvai pakepinkite ir atidėkite atvėsti (jei turite migdolų miltų, šį žingsnį praleiskite).
- Morkas nuskuskite, sutarkuokite burokine tarka. Pagniaužykite ir palikite kiaurasamtyje, kad nuvarvėtų dalis sulčių.
- Gerai išplakite kiaušinius su cukrumi, lėtai supilkite alyvuogių aliejų, vanilę, kardamoną, druską, įtarkuokite apelsino žieveles.
- Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite pakepintus migdolus, kol gausite miltus.
- Į tešlą berkite morkas, migdolų miltus ir gerai išmaišykite.
- Kepimo formą (naudojau 18 sm skersmens) ištepkite ypač tyru alyvuogių aliejumi, sukrėskite gautą tešlą. Ant viršaus išdėliokite nesmulkintų migdolų riešutų ir kepkite apie valandą, 180°C orkaitėje.
- Iškepusį pyragą ataušinkite, apibarstykite kokosų drožlių miltais. Skanaus!
Šiltų ir jaukumu kvepiančių namų! Buon appetito!